Bakgrunden till projektet är hypotesen att latenta biomarkörer, dvs biomarkörer bestående av flera samverkande molekylära entiteter framtagna baserade på kemometriska metoder, ska ha högre sensitivitet och specificitet i jämföresle med klassiska singel-molekyl markörer. Vår kunskap inom områdena metabolomik, kemometri samt relevanta och unika samarbeten inom cancerområdet har lagt grunden för detta projekt som utevcklats under många år.
I projektet studeras framförallt tre cancertyper. Nämligen hjärntumörer, prostata- och pancreascancer. Tonvikten ligger idag på tidiga diagnostiska markörer i blod. Men även på behandlingsrespons kopplat till riskprediktion, tumörkaraktärisering och biologisk förståelse av tumörutveckling.
Våra ambitioner är att resultat och metoder ska bidra till reformeringen av biomarkörforskning samt ge ledtrådar för framtida utveckling inom området precisionsmedicin. För detta vill vi ta fram, samt utveckla ett korrekt statistiskt ramverk för latenta biomarkörer. Från en applicerad synvinkel kan vi bidra med kandidater till latenta biomarkörer och prediktiva modeller baserade på maskininlärning som sedan kan testas i klinik. Slutligen så ställer det en intressant fråga till det medicintekniska området. Hur kan vi överföra dessa latenta biomarkörer till fungerande diagnostiska verktyg i klinik?