Vid tumörsjukdom som hunnit sprida sig i kroppen kan det vara svårt att uppnå goda behandlingsresultat. Exempel på sådana tillstånd är spridda neuroendokrina tumörer och prostatacancer. Radionuklidterapi är en form av strålbehandling där man använder tumörsökande läkemedel som märkts med radioaktiva ämnen. Förutom att ge terapi så möjliggör radioaktiviteten även bild-givande undersökningar för att kartlägga omfattningen av sjukdomen, samt genom avancerad bildbehandling, kvantifiering av stråldoser till tumörer och riskorgan. Vid s.k. teragnostik används samma målsökande läkemedel märkt till annan isotop för kartläggning före behandlingen.
Projekten inkluderar patienter som behandlas för spridd sjukdom: i huvudsak neuroendokrina tumörer (NET), samt vissa typer av prostatacancer (pCa) och solida cancertyper (sCa). Vi planerar: - NET: Undersöka dos-respons-samband samt möjlighet till dosplanering med pre-terapeutisk PET, baserat data från nyligen genomförda kliniska prövningar. - NET: Starta två nya prospektiva, kliniska prövningar som undersöker effekten av individualiserad, dosimetri-baserad vs standardbehandling. - Utveckla farmakokinetiska och radiobiologiska modeller, samt AI-baserade metoder för tumörbörda (pCa, NEN, sCa) för förståelse av upptag- och respons-mönster.
Radionuklidterapi är en lovande behandlingsform vid metastatisk cancer, dock är behandlingsschemat utforskat i mycket begränsad omfattning och det finns tydliga kunskapsluckor: Vi vet inte vilken stråldos som är effektiv mot tumörområden och ej heller dos-gränserna för normala organ. Det finns möjligheter att påverka dosfördelningen mellan tumörer och riskorgan, men vi vet inte vi vet inte vilka patient- och tumör-specifika karaktäristika som vi ska förhålla oss till. Projektens syfte är att undersöka dessa frågor för att i framtiden ge möjlighet till en förbättrad, individualiserad behandling vid spridd tumörsjukdom.