Broberg, Karin – Foetal exposure to toxicants and childhood cancer

Karin Broberg
Lunds universitet
2021
Finansieras med
1 800 000 kr
Diagnos: blodcancer, alla cancerformer, hjärntumör, sarkom
Forskningsområde: epidemiologi

Bakgrund

Varje år får cirka 370 svenska barn en cancerdiagnos. Endast en liten del av all barncancer kan förklaras med nedärvda mutationer och de bakomliggande orsakerna till att barn utvecklar cancer är i de flesta fall okända. Majoriteten av cancer hos barnen tros istället utvecklas till följd av nya mutationer som inträffar tidigt i livet - redan under fosterstadiet. Miljön under fosterstadiet bidrar sannolikt till uppkomsten av mutationer men vilka miljöfaktorer som ger barncancer är emellertid dåligt känt. Många miljöfaktorer framkallar fria radikaler (så kallad oxidativ stress) och inflammation i kroppen som i sin tur kan orsaka cancer.

Beskrivning

Vår hypotes är att exponering för kemikalier och toxiska ämnen under fosterstadiet orsakar oxidativ stress och inflammation vilket i sin tur ger mutationer som kan leda till barncancer. Vi undersöker hypotesen genom att mäta en panel av kemikalier, markörer för oxidativ stress och inflammation i biologiska prover från graviditeten samt registerdata för barn med cancer från södra Sverige (cirka 1000 barn) och lika många barn (kontroller) utan cancer. Vi jämför om barn som utvecklar cancer har högre exponering för cancerframkallande ämnen, mer oxidativ stress och inflammation jämfört med barn som inte får cancer via epidemiologisk metodik.

Mål

Även om dagens behandlingar botar fler än tre av fyra barn med cancer ger behandlingarna ofta allvarliga och livslånga komplikationer. För att minska antalet barn med cancer är det viktigt att identifiera riskfaktorer för uppkomst av cancer. En toxisk miljö tidigt i livet är troligen en viktig orsak till barncancer. Vi vill kunna identifiera vilka miljöfaktorer tidigt i livet, redan under fosterperioden, som ger ökad risk för cancer, för att i sin tur kunna minska exponeringen. Resultaten från vår studie förväntas därför ge viktig kunskap för att förebygga barncancer.