Trots många års forskning om behandling av elakartade tumörer, är vissa tumörformer svåra att bota och behandla med dagens behandlingsmetoder, framför allt när det gäller spridd tumörsjukdom, med metastaser i andra organ. Behandling med radioaktiva läkemedel bör vara framgångsrik i dessa fall eftersom man då har möjlighet att nå även spridda metastaser och tumörceller utan att veta deras exakta läge i kroppen. Projektet är inriktat på att finna nya metoder för att behandla idag svårbehandlad tumörsjukdom med hjälp av radioaktiva läkemedel.
Syftet är att studera möjligheterna att 1) använda olika radioaktiva läkemedel för att kunna behandla patienter med spridd sjukdom, 2) optimera denna typ av behandling för bästa möjliga resultat, bl a genom att A) ge upprepad behandling med lämpliga mängder och tidsintervall, B) genom att kombinera med andra utvalda läkemedel för att nå synergieffekter, eller C) genom att minska risk för biverkningar. I första hand studeras vissa typer av cancer i mag-tarm-kanalen, sköldkörteln och bröstvävnad. Studierna kommer också att ge helt ny kunskap om mekanismer bakom strålningens effekter på vävnad.
Detta arbete kan ge möjlighet till nya förbättrade behandlingsmetoder för idag svårbotade tumörsjukdomar, och kan vara av stor nytta för patienter framöver. Speciellt arbetar vi för att kunna bota patienter med så kallade neuroendokrina tumörer med spridd tumörsjukdom (små spridda dottertumörer) utan att skada friska organ. Projektet kommer förhoppningsvis att leda till utveckling av metoder för mer patientspecifik behandling. Många av de metoder och resultat som utarbetas i projektet kommer att kunna överföras och utnyttjas även för andra tumörtyper och behandlingsformer.