Metbolomik och kemometrisk bioinformatik för studier av cancer

Carl Henrik Antti
Umeå universitet
2020
Finansieras med
3 000 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Ett problem inom biomarkörforskning är att få biomarkörer överlever steget från upptäcktsfas till klinik. Projektet innebär en reformering biomarkörkonceptet. Från enskild molekyl till multivariata mönster av molekyler eller latenta biomarkörer som vi benämner dem. Vi vill öka utbytet av information från metabolomikdata och andra komplexa data genom att vidareutveckla det kemometribaserade bioinformatikkoncept som vi utvecklat och applicerat under många år. Detta koncept vill vi sen applicera i kliniskt relevanta studier för att bättre kunna diagostisera, behandla och förstå olika cancerformer såsom hjärntumörer, prostata- och pancreascancer.

Beskrivning

Projektet innebär en synergistisk metodutveckling och detektion av latenta biomarkörer i kliniskt relevanta metabolomikstudier av olika cancerformer (hjärntumörer, prostata- och pancreascancer). På detta sätt vill vi skapa möjligheter att utveckla optimala strategier och metoder för att utvinna och validera metabola markörmönster indikativa för diagnos, behandlingsrespons samt förståelse av utvecklingen av ovan nämnda typer av cancer.

Mål

Vi vill uveckla metoder för att på ett statistisk korrekt sätt ta fram och utvärdera latenta biomarkörer. Från en mer applicerad klinisk synvinkel har projektet förutsättningar att kunna bidra med att ta fram och föreslå kandidater till latenta biomarkörer och prediktiva modeller som sedan kan testas i kliniska cancerstudier. Vår förhoppning och våra ambitioner är att våra resultat och metoder ska bidra till reformeringen av biomarkörforskning samt ge ledtrådar och idéer för framtida utveckling inom området precisionsmedicin med fokus på cancersjukdomarna hjärntumörer, prostata- och pancreascancer.