Proteiner i våra kroppar måste ha sin korrekta struktur. Om strukturen förändras förlorar proteinerna sin funktion och börjar ackumulera i cellerna. Detta anses att vara en mekanism för cancerbildning. Vi har upptäckt att gallsyra har förmåga att bibehålla proteinernas normala struktur vilket gynnar snabb blodproduktion. Däremot framkallar otillräckliga mängder av gallsyra under graviditeten hos möss abnormiteter. Nyfödda möss har ofta problem med blodbildning, lungorna och levern. Således är gallsyra en viktig faktor för cellernas tillväxt. Det finns dock observationer som visar att vissa cancerceller kan använda gallsyra för sin tillväxt.
Projektet har som mål att förstå mekanismerna bakom hur gallsyra bidrar till normal fosterutveckling, och därmed förhindrar uppkomsten av cancer. Gallsyra är sedan tidigare känt för att kunna ta hand om skadade proteiner och fetter, som kan orsaka genetiska mutationer. Vi föreslår därför att gallsyra kan verka genom att laga proteiner och fetter så att de kan behålla sin naturliga funktion. Denna process är troligtvis viktig i många olika organ, och om den störs så kan det innebära en ökad risk för cancer. Vårt arbete har som fokus att studera generella mekanismer som styr uppkomsten av kritiska mutationer.
Man vet fortfarande vilka faktorer som bidrar till uppkomsten av cancer. Vi vill med detta projekt försöka visa att gallsyra kan föras över från moder till foster, och att skadade proteiner och fetter kan vara viktiga faktorer i initieringen av cancer. Då vi kommer studera abnormala celler som har en ökad risk att ge upphov till cancer, ger det oss möjligheter att studera hur cancer initieras. Vi vill också kunna identifiera specifika skadade proteiner, som kan komma att användas som tidiga markörer i cancerdiagnostik. Dessa proteiner kan även bli mål för nya cancermediciner.