Webbinarier

Vi vill dela med oss av kunskap som kan vara av nytta för alla som arbetar med cancer i vården och ibland gör vi det i form av webbinarier. Här finns filmade versioner av de som redan hållits.

Mat och cancer

Varje år drabbas 60 000 personer i Sverige av cancer. En tredjedel av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor, bland annat genom en hälsosam kost. 

En föreläsningsserie i fyra delar

Media och kokböcker översköljer oss med olika dieter och hälsoråd för att leva längre och undvika sjukdomar. Men vilka råd bör man lyssna på och vilka kan man bortse ifrån? Vad finns det i dag för stöd i forskningen kring kopplingen mellan kost och cancer? Vilka verktyg kan hjälpa oss att äta hälsosammare?

Här reder vi ut frågetecken tillsammans med forskare och experter inom området.

1. Hur hänger mat och cancer ihop?  

Katarina berättar om vilka mekanismer som tros ligga bakom kopplingen mellan matvanor och cancer samt svarar på varför det är så svårt att forska om mat. 

Föreläsare: Katarina Bälter, forskare, Mälardalens högskola.

2. Matvanor som minskar risken för cancer  

Charlotta Rubin ger tio rekommendationer kring matvanor, vikt och fysisk aktivitet för minskad cancerrisk baserad på ledande forskning. 

Föreläsare: Charlotta Rubin, leg dietist och folkhälsovetare, Dietisternas Riksförbund.

3. Sant och falskt om mat och cancer  

Hur vet man om ”larmrapporten” är något att lita på? Göder socker cancerceller? Maiju reder ut myter kring mat och cancer och lär oss hur vi bättre kan navigera i kostrådsdjungeln. 

Föreläsare: Maiju Wetterhall, leg dietist och sakkunnig, Cancerfonden.

4. Nudging – hur kan man knuffas mot hälsosammare val?  

Vad är nudging och vad har det med matvanor att göra? Samuel berättar om den senaste forskningen kring hälsonudgar och hur dessa kan underlätta för individ och samhälle att bli hälsosammare.

Föreläsare: Samuel Salzer, beteendestrateg.

Läs mer om hälsosamma levnadsvanor och cancer

Nutrition vid cancerbehandling

I mars 2021 anordnade vi en heldag med föreläsningar om kost under och efter cancerbehandling för personal inom vården som möter patienter med cancer. Frågorna om vilken mat som är den bästa för personer med cancer är många och budskapen motstridiga. Det kan leda till onödig oro och hälsorisker för patienten.

I de här föreläsningarna fokuserar vi på nutrition under och efter cancerbehandling, för att reda ut vad forskningen säger och sticka hål på de vanligaste myterna.

1. Nutritionens viktiga roll under cancerbehandling

Föreläsare: Klas Kärre, professor i molekylär immunologi, Karolinska institutet.

2. En patients perspektiv: Matens betydelse för mig.

Föreläsare: Olof Reisenfeld

3. Cancer utan risk för undernäring

Föreläsare: Charlotta Rubin, leg. dietist och folkhälsovetare, Karolinska universitetssjukhuset

4. Cancer och ätsvårigheter

Föreläsare: Karin Jontell, leg. dietist, Akademiska sjukhuset

5. Alkohol och cancerbehandling

Föreläsare: Sölvi Vejby, onkologisjuksköterska och doktorand, Akademiska sjukhuset.

6. Antioxidanter och cancerbehandling

Föreläsare: Martin Bergö, professor i molekylärmedicin, Göteborg universitet

7. Alternativ, komplementär och integrativmedicin inom cancervården

Föreläsare: Kathrin Wode, överläkare i onkologi och verksamhetsutvecklare RCC Stockholm Gotland

8. From Fad Diets to Therapeutic Applications

Föresläsare: Suzanne Dixon, leg. dietist med master i epidemiologi och nutritionsvetenskap (Portland, Oregon, USA)

Föreläsningarna gjordes i samarbete med Dietisternas Riksförbund – projektet Mat och Cancer, Nutritionsrådet – Akademiska sjukhuset och Regionalt Cancercentrum (RCC) Mellansverige


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.