Vårsolen är här – sant och falskt om solen och hudcancer

Att sola säkert och minska risken för hudcancer är viktigt när vårsolen kikar fram. Men så länge man inte bränner sig är det ingen fara, eller? Cancerfonden listar sant och falskt om solen och hudcancer.

Hudcancer är den cancerform som ökar allra snabbast i Sverige. Och 9 av 10 fall av den allvarligaste formen, malignt melanom, uppkommer till följd av solvanor. Trots att många vet att solens UV-strålar kan orsaka cancer är det få som skyddar sig tillräckligt.

- Det är självklart att många nu vill njuta av vårsolen, men vi uppmanar alla att göra det på ett säkert sätt. Efter en lång vinter har huden inte hunnit vänja sig vid solens strålar, så det är viktigt att följa rekommendationerna för att skydda sig i solen, säger Karin Corbishley, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig inom onkologi på Cancerfonden.

Men vad stämmer egentligen kring solen och hudcancer? Här listar Cancerfonden tre sanningar och myter.

Sant och falskt om solen och hudcancer

Solen behövs för att få D-vitamin Sant. Men! Det behövs en mycket sparsam exponering i direkt solljus för att bilda D-vitamin i kroppen. För personer med ljusare hud räcker det med drygt 15 minuter sol en sommardag för att täcka dagsbehovet. Det varierar dock beroende på hudtyp, ju mörkare hud desto längre tid behöver man vistas i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Men viktigt att komma ihåg att malignt melanom och andra former av hudcancer kan drabba alla oavsett hudtyp, varför alla bör vara försiktiga i solen.

Risken för hudcancer ökar bara om man bränner sig Falskt. Ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer även utan att bränna sig. Men att bränna sig ökar framförallt risken för hudcancerformen malignt melanom. Extra farligt är det att bränna sig i unga år eftersom hudcellerna då är extra känsliga. Barn ska därför aldrig sola.

Solen är starkare utomlands, hemma är det inte så farligt Falskt. Det stämmer att solen i till exempel Thailand är mycket starkare än i Sverige. Men trots det är UV-strålningen från solen en solig sommardag i Sverige stark. Därför är det viktigt att sola säkert även hemma i Sverige.

Så skyddar du dig mot solen

· Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus. · Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par byxor och en solhatt/keps räcker bra som skydd. · Använd solkräm där kläder inte skyddar. Det minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solkräm med hög faktor (minst 30) som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. · Sola inte solarium.

Fakta: det här är hudcancer

· Malignt melanom är den allvarligaste hudcancerformen och förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. Genomsnittsåldern för att drabbas är omkring 60-70 år. Symtom på malignt melanom är födelsemärken som förändras, blir oregelbundna i kanten, ändrar färg eller form, blöder eller kliar. · Skivepitelcancer är vanligare än malignt melanom men i regel inte så allvarlig. Det förekommer oftast i ansiktet, på ytteröronen, handryggen eller på en kal hjässa. Symtomen är en rodnad eller röd fläck som kan övergå i en fjällande, skrovlig och till slut sårig knuta. · Basalcellscancer finns i tre olika former. Vanligast är den nodulära basalcellscancern som ofta uppkommer i ansiktet, på halsen eller på en kal hjässa. Varje år drabbas 35 000-40 000 personer. Det finns inga registrerade dödsfall. Medianåldern vid insjuknandet är 73 år. Symtomen är oftast en glansig knuta eller ett svårläkt sår.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.