Pressreleaser
Publicerad
6 jan 2020

Sophia Zackrisson utses till ”Årets cancerforskare” 2020

Överläkare och docent Sophia Zackrisson använder bland annat 3D mammografi och artificiell intelligens, AI, för att utveckla nya metoder för bröstcancerscreening och diagnostik. Forskaren och röntgenläkaren får ikväll ta emot den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets cancerforskare” under den direktsända TV4-galan Tillsammans mot cancer.

Idag erbjuds alla kvinnor i Sverige i åldrarna 40-74 år screening med mammografi och på så sätt upptäcks ungefär hälften av alla fall av bröstcancer. Sophia Zackrisson och hennes team forskar för att utveckla dessa metoder för att i ett tidigare skede upptäcka tumörer och få en mer exakt diagnostik. Bland annat tränas och utvärderas datoralgoritmer till att granska mammografibilder. I projektet ingår det också att mäta olika vävnaders styvhet och syremättnad för att få viktig information om förändringar i ett bröst.

- Jag är oerhört glad och hedrad över priset och det är en uppmuntran till hela min forskargrupp att vi ska fortsätta jobba för det vi tror på - patientnära forskning med bilddiagnostik i centrum där tekniken samverkar med människan på bästa sätt för att kunna upptäcka bröstcancer i tid. Jag vill rikta ett varmt tack till Cancerfondens alla givare som gör vår forskning möjlig, säger Sophia Zackrisson, överläkare, docent vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och universitetslektor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet.

Cancerfondens motivering lyder:

"För enastående forskning om avancerad bilddiagnostik för cancersjukdomar. Sophia Zackrissons vetenskapliga insatser och systematiska utvecklingsarbete pekar mot en framtid där människa och datorer lär av varandra för ännu bättre diagnostik av bl.a. bröstcancer.”

Det är femte året som utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas ut med syfte att lyfta fram cancerforskarnas envisa kamp mot cancer. Priset delas ut till framgångsrika svenska cancerforskare av Cancerfondens forskningsnämnd. De tidigare forskarna som fått utmärkelsen är:

  • 2016 - Professor Thomas Helleday
  • 2017 - Professor Lena Claesson-Welsh
  • 2018 - Professor Fredrik Mertens
  • 2019 – Professor Ruth Palmer

För mer information om galan "Tillsammans mot cancer" www.cancerfonden.se/cancergalan