Sola säkert i vårsolen och minska risken för hudcancer

9 av 10 fall av den allvarligaste hudcancern malignt melanom uppkommer till följd av våra solvanor. Trots att många vet att solens UV-strålar kan orsaka cancer är det för få som skyddar sig tillräckligt och hudcancer är den diagnosgrupp som ökar allra snabbast. Följ Cancerfondens råd och minska risken för hudcancer. 

Sakkunnig på Cancerfonden
Sakkunnig på Cancerfonden. Fotograf: Malin Norlén

En ny rapport som är beställd av Cancerfonden visar att 9 av 10 fall av malignt melanom uppkommer till följd av våra solvanor. Solning är efter rökning den största påverkbara riskfaktorn för cancer och orsakar hela sju procent av all cancer i Sverige årligen. Det betyder att vi kan undvika nära 4 000 cancerbesked varje år om alla solade säkert. 

Ändå är malignt melanom en av de cancersjukdomar som ökar allra snabbast. Under 2000-talet har antalet fall ökat med 181 procent och 2019 fick 4 410 personer diagnosen.  

Riskfaktorn för att utveckla malignt melanom är brännskador av solens UV-strålning. Dessa skador är lättare att få nu när den förrädiska vårsolen gör entré efter en lång och mörk vinter. 

– När vårsolen tittar fram är huden helt ovan vid solens UV-strålar och har inte hunnit bygga upp något eget skydd. Därför bränner man sig lättare just nu, vilket ökar risken att drabbas av hudcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.  

Trots att kunskapen är stor om att man kan drabbas av cancer till följd av sina solvanor, är det för få som skyddar sig tillräckligt.   

– Genom att följa Cancerfondens enkla råd minskar man sin risk för att drabbas av hudcancer, säger Elizabeth Johansson. 

Så skyddar du dig mot solen 

  • Sök skugga mellan klockan 11 och 15. Undvik solen när den är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus. 

  • Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd. 

  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. 

  • Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer.  

Fakta: det här är hudcancer 

Huden är kroppens största organ och har en rad uppgifter, bland annat att skydda oss från solens UV-strålning. Det finns olika typer av celler i huden och beroende på i vilken celltyp cancer utvecklas, uppkommer olika former av hudcancer.  

Malignt melanom är den allvarligaste hudcancerformen, och är även den cancerformen man oftast menar då man pratar om hudcancer. 4 410 personer fick besked om malignt melanom år 2019, samma år avled 474 personer av sjukdomen. Medianåldern vid insjuknandet är 67 år. Maligna melanom uppkommer oftast från ett förändrat födelsemärke och är vanligast på benen hos kvinnor och på bålen hos män. Symtom på malignt melanom är födelsemärken som förändras, blir oregelbundna i kanten, ändrar färg eller form, blöder eller kliar.  

Skivepitelcancer i huden är vanligare än malignt melanom men i regel inte så allvarlig.  
8 150 personer fick besked om skivepitelcancer i huden år 2019 och 84 personer avled av sjukdomen. Medianåldern vid insjuknandet är 79 år. Skivepitelcancer i huden förekommer oftast i ansiktet, på ytteröronen, på handryggen eller på en kal hjässa. Symtomen är till en början en rodnad eller röd fläck som kan övergå i en fjällande, skrovlig och till slut sårig knuta.  

Basalcellscancer kallades tidigare basaliom och finns i tre olika former. Vanligast är den nodulära basalcellscancern som ofta uppkommer i ansiktet, på halsen eller på en kal hjässa. Varje år får mellan 35 000 och 40 000 personer besked om basalcellscancer. Det finns inga registrerade dödsfall. Medianåldern vid insjuknandet är 73 år. Symtomen är oftast en glansig knuta eller ett svårläkt sår.  

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.