Ruth Palmer utses till Årets cancerforskare

Professor Ruth Palmer tilldelas utmärkelsen Årets cancerforskare 2019. Priset kommer delas ut i kväll i den direktsända tv-galan Tillsammans mot cancer i TV4. Ruth Palmer arbetar med att hitta nya behandlingsmetoder för neuroblastom- en cancerform som främst drabbar barn. 

RuthPalmer 2018

– Det känns fantastiskt att bli utsedd till årets cancerforskare av Cancerfonden. Min vardag i labbet är oftast inte så här glamorös. Vi kämpar och gläds åt varje framsteg som kan hjälpa dessa cancerdrabbade barn. Jag är så glad för detta pris, säger Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Effektivare och skonsammare behandling för barn

Neuroblastom är den vanligaste cancersjukdomen hos spädbarn och kan till och med förekomma hos foster. Cirka 20 barn insjuknar varje år i Sverige, de flesta är

under två år gamla. För att behandla ett barn mot denna sjukdom kombineras cytostatikabehandling, operation, strålbehandling, stamcellstransplantation och höga doser A-vitamin.

Ruth Palmer forskar om hur sjukdomen kan behandlas effektivare och skonsammare för barnet. Hon har specialiserat sig på en viss gen och proteinet ALK (anaplastisk lymfom kinas). Genom att sikta in sig på att hämma ALK kan behandlingen bli mer skonsam än tillexempel cytostatika. Ruth Palmer studerar ALK i bananfluga och även i möss.

– Förhoppningsvis kan dessa studier också leda till att vi kan förstå hur neuroblastom uppstår. På så sätt kan de hittas tidigare eller hindras från att växa, säger Ruth Palmer.

Nu belönar Cancerfondens forskningsnämnd henne med titeln Årets cancerforskare och en vandringsstatyett, formgiven av den erkända arkitekttrion Claesson Koivisto Rune.

– Ruth Palmers forskning öppnar nya vägar för förståelsen om hur cancer uppstår och den har potential att förbättra behandlingsmetoderna för de barn som drabbas, säger Klas Kärre, ordförande i forskningsnämnden på Cancerfonden. 

Cancerfondens motivering

”Professor Ruth Palmer har gjort en serie avgörande upptäckter kring proteinet ALK, som kan driva tillväxt i cancerceller. Genom att på ett snillrikt sätt kombinera olika modeller - mänskliga cancerceller, möss, bananflugor och zebrafiskar utvecklar hon effektiva metoder för att hämma ALK, bland annat i neuroblastom. Ruth Palmer är en lysande, ung cancerforskare vars banbrytande forskning öppnar nya vägar för behandling av cancer."

Framgångsrika forskare blir förebilder 

Utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas i år ut för fjärde gången med syfte att lyfta fram cancerforskarnas envisa kamp mot cancer;  i labbet, vid datorn eller i sjukvården. Titeln delas årligen ut till förebilder inom framgångsrik svensk cancerforskning av Cancerfondens forskningsnämnd. Tidigare personer som utsetts är:

·      2016 - Professor Thomas Helleday 

·      2017 - Professor Lena Claesson-Welsh 

·      2018- Professor Fredrik Mertens

Mer om Ruth Palmer

Ruth Palmer är professor i molekylär cellbiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon kommer ursprungligen från Skottland där hon också är utbildad. Efter disputationen vid Cancer Research UK i London, spenderade Ruth Palmer en tid som post-doc vid SALK Institutet i San Diego och därefter ett antal år som forskare vid Umeå universitet.

Mer information om galan "Tillsammans mot cancer". www.cancerfonden.se/cancergalan

För mer information kontakta: Frida Ekberg, pressekreterare Cancerfonden 0702-731555. Frida.ekberg@cancerfonden.se