”Viktigt att få säga hejdå”

Att få ta avsked när någon har gått bort är en viktig del av sorgearbetet. Under pandemin har behovet av att delta i begravningar på distans ökat. Anders Sjöstedt på Årjängs begravningsbyrå berättar hur digitala begravningar har fungerat under året.

Anders Sjöstedt
Anders Sjöstedt på Årjängs begravningsbyrå. Foto: Privat

Har det varit möjligt att hålla begravningar på plats under pandemin? 

– Vi har varit måna om att försöka hålla begravningar som vanligt, men självklart utifrån de restriktioner som finns. Exempelvis har vi behövt begränsa antalet deltagande till max 50 personer. 

Har behovet av digitala begravningar (livestreaming) ökat?

– Absolut och jag tror att det är något som kommer fortsätta att öka framöver också. En del anhöriga kan ha svårt att delta fysisk på grund av olika anledningar. Att kunna erbjuda en livesänd begravningen är ju en jättebra möjlighet för alla att delta. 

Vad har ni fått för respons från era kunder? 

– Vi har fått mycket positiv respons. De har tackat för att vi erbjuder den här servicen och många har också bett om att få en kopia på inspelningen så att de kan se begravningen även i efterhand. 

Varför är det viktigt, och kanske särskilt under pandemin, att ta avsked?

– Med anledning av besöksförbudet som råder på vissa av landets sjukhus så har möjligheten till avsked varit mer begränsad. Jag tror att det är viktigt för sorgearbetet att få säga hejdå, därför har det varit extra angeläget för oss att kunna hålla begravningar utifrån de förutsättningar som finns, säger Anders och fortsätter: 

– Jag började jobba inom yrket 1986 och jag minns rädslan kring de första patienterna med AIDS. Vi fick kämpa för att familjer och anhöriga skulle få ta avsked. Människor var livrädda för att bli smittade. Jag får lite flashback nu med coronaviruset. Självklart ska vi ha respekt för viruset men det får inte gå till överdrift. 

Hur går det till rent praktiskt att sända begravningar digitalt?

– Vi har laddat ner en app på en mobiltelefon monterad på ett kamerastativ i altargången. Siktet är inställt på kistan och prästen. När ceremonin är över brukar vi exempelvis filma blommorna runt kistan också. Det här är ganska simpel lösning och jag vet att det finns begravningsbyråer som anlitat företag som kan erbjuda mer avancerade lösningar. 

Hedra en närstående och bidra till forskning som är avgörande för att fler ska överleva cancer.

Ge en minnesgåva


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.