Tamer auktionerar ut sin Ferrari

De senaste två åren har Tamer Senyüz lärt sig vad som egentligen betyder något i livet. 

Tamer Senyüz står framför sin röda Ferrari
Tamer Senyüz i Malmö förverkligade ett efter ett av sina mål när han gjorde yrkeskarriär. Foto: Andre De Loisted.

Som 15-åring roade sig Tamer Senyüz med att skriva ner mål med sitt liv. Ett av dem: ”Köpa en Ferrari innan jag fyller 30.” I april 2019, nyss fyllda 31, köpte han också bilen.  

– Det blev ett kvitto på att jag, som alltid siktat mot toppen, hade lyckats. En fantastisk känsla, på många sätt, säger han.  

Två och ett halvt år senare är han redo att skänka bort drömbilen.  

– Det kanske kan låta underligt. Men mycket konstigt har å andra sidan hänt under de här åren.  

Framgångsrik företagare 

Tamer Senyüz växte upp i Malmö och hade tidigt siktet inställt på att bli egenföretagare.     

– Drömmen var att bli så framgångsrik att jag skaffade mig lyxen att kunna styra över min egen tid, säger han.  

”De flesta mål jag satt upp var finansiella och materialistiska. Jag var ju tonåring. Men hade jag vetat det jag vet nu hade de inte sett likadana ut, kan jag säga”, berättar han. Foto: Andre De Loisted. 

Så blev det också. Tamer Senyüz startade tidigt eget inom fastighetsbranschen – och det gick bra. Ungdomens nedtecknade mål uppfylldes ett efter ett. 

– Men livet har en underlig tajming, i samma stund som det ger en något kan någonting annat tas ifrån dig, säger han. 

Rosa bandet

Var med och besegra cancer

Köp ditt rosa band här

Mamma var orolig 

Samma månad, april 2019, som han gick till bilhandlaren besökte hans mamma Aysel vårdcentralen, orolig för sin hälsa.  

I kontakt med sjukvården fick hon först lugnande besked.   

Sedan var mamma tyst om det. 

– Sedan var mamma tyst om det. Hon var sådan. Om en auktoritet sa till henne att hon mådde bra, så mådde hon bra, berättar Tamer Senyüz.  

Allvaret uppdagades först ett halvår senare, då Tamers bror hittade ett brev från sjukhuset som mamman glömt lägga undan. Där framgick att hon diagnostiserats med tarmcancer.  

– Det är inte naturligt att tala om sjukdomar i vår kultur, det finns en skam i det. Det är ett problem som jag vill lyfta fram och förändra, säger Tamer Senyüz.  

Efter upptäckt följde behandling med cytostatika som till en början bet bra, men snart konstaterades att cancern hade spridit sig till fler delar av kroppen.  

Jag sov över på sjukhuset när det behövdes. 

– Jag var med på alla läkarbesök. Jag sov över på sjukhuset när det behövdes. Jag ställde alla de jobbiga kraven på sjukvården, eftersom min mamma var en sådan som aldrig hade kunnat säga nej till någon i sitt liv, säger Tamer Senyüz.  

Funderade på sina livsval 

Sensommaren 2020 avled Aysel, och i sorgearbetet som följde funderade Tamer Senyüz på sina livsval. Det han gjort – utbildningen, karriären, det egna företaget – ångrade han inte. Det han inte gjort var värre att förlika sig med.  

– Till exempel reste mamma och jag aldrig i väg tillsammans, och jag insåg att om jag hade kunnat byta Ferrarin mot bara en veckas resa med mamma så hade jag gjort det utan att tveka.  

Den inköpta bilen spökade, medger han.  

– Det fanns en skam över att mitt fokus hade varit på en Ferrari medan mamma sökt sjukvård.  

På sensommaren 2020 avled Tamer Senyüz mamma Aysel. Nu har han bestämt sig för att auktionera ut sin Ferrari och låta intäkterna gå till Cancerfonden och cancerforskningen. Foto: Andre De Loisted.

När han funderade över vad han kunde göra för att förvalta arvet efter mamma kändes det begränsat. Att bara sälja bilen och skänka pengarna var inte tillräckligt.  

– Jag ville inspirera andra, och det var då idén om att auktionerna ut bilen på Tradera föddes. 

Vill sprida optimism 

I samband med Rosa Bandet-kampanjen i höst är det dags. En ny tjänst på Tradera gör det möjligt att auktionerna ut föremål, varpå pengarna går direkt till välgörenhetsorganisationer.

Tamer Senyüz Ferrari blir en, av förhoppningsvis många, rosa auktioner där pengarna går till Cancerfonden. 

”Mamma och jag reste aldrig i väg tillsammans, och jag insåg att om jag hade kunnat byta Ferrarin mot bara en veckas resa med mamma så hade jag gjort det utan att tveka”, säger Tamer Senyüz. Foto: Andre De Loisted. 

– Jag vill sprida en optimism, för att vi har kommit väldigt långt i arbetet mot cancer, och jag vill driva på det jobbet ännu mer genom den här auktionen. Min vision, förutom att leva ett långt och lyckligt liv, är att jag vill se cancern dö innan jag dör, för jag tror att det är möjligt om vi verkligen vill och bestämmer oss för att bidra.  

Man kan göra mycket mer än vad man tror. 

Personligen har han lärt sig mycket de senaste åren.  

– Jag kan ångra den ytlighet jag många gånger haft och jag är övertygad om att du lever ett lyckligare och bättre liv om tillvaron inte bara handlar om dig själv. Och jag vill förmedla att det är värt att engagera sig. För man kan göra mycket mer än man tror – och framförallt ger det mycket mer tillbaka än jag någonsin kunde ana. 

Till Tamers auktion på Tradera 


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.