Ridsporten ger Bella kraft att bidra till cancerforskningen

Ridsportaren Bella Rodhelind förlorade båda sina föräldrar och flera nära vänner i cancer. Detta fick henne att grunda Team Equus for Hope. Visionen är att med hästgemenskapens kraft bidra till cancerforskningen – alla intäkter går till Cancerfonden och Barncancerfonden. 

Kvinna står framför hästar och ryttare
Bella Rodhelind grundade Team Equus for Hope för att bidra till cancerforskningen. Foto: Karolina Sörman

Först avled Bella Rodhelinds båda föräldrar i cancer, sedan drabbades vänner och bekanta. När även nära väninnan Millan fick nya återfall fick Bella nog.  

– Jag blev så trött på den här hemska sjukdomen och insåg att jag måste göra något. Jag startade en Facebook-sida där alla som är en del av ridsporten kunde vara med och samla in pengar till cancerforskningen, berättar hon.

Familjefest på Kalmartravet

Väninnan Millan fick bröstcancer när hon bara var 35 år och varje år dök det upp nya metastaser. Trots sjukdomen ville hon vara med och arrangera en insamlingsfest tillsammans med Bella med hästuppvisningar och musik på Kalmartravet 2014.  

– Vi fick in 100 000 kronor och det gav mersmak, säger Bella Rhodelind. 

Meia vinner ”Millans Minne”
Meia vinner ”Millans Minne”. Foto: Madeleine Lindholm

Från början var det bara ett spontant infall för att bidra till forskningen. När Millan avled 30 oktober 2016 blev det mer allvar för Bella.

– Millan var en så fin och driftig människa, och som en lillasyster till mig. När hon gick bort lämnade hon efter sig två barn, Elisia som var 14 år tränade för mig. Elisias träningsgrupp träffades veckan efter Millans bortgång, grät och förbannade sjukdomen. Vi kände att vi måste göra mer. Det var där och då vi grundade Team Equus for Hope. Equus betyder häst på latin.

Vi kände att vi måste göra mer.

Ett hundratal engagerade familjer

Teamet består numera av ett hundratal engagerade familjer från olika ridklubbar i södra Sverige. Alla pengar de får in går oavkortat till Cancerfonden och Barncancerfonden.  

Med tiden blev verksamheten mer målinriktad och nu arrangeras ponnyhopptävlingen Jump for Hope sista helgen i augusti varje år på campinganläggningen Böda Sand på Öland. 

Det är underbart att få bidra. 

– I år slog vi insamlingsrekord med 300 000 kronor. Över tvåhundra ryttare med lika många ponnyer var på plats och tävlingen var en riktig familjehelg, säger Bella Rodhelind.

Foto: Marina Ginman
Sedan 2018 arrangeras ponnytävlingen Jump for Hope sista helgen i augusti varje år på campinganläggningen Böda Sand på Öland. Foto: Marina Ginman

Böda Sand sponsrar  

Pengarna samlas in genom startavgifter, auktioner och servering där all mat har skänkts av sponsorer. Böda Sand sponsrar genom att anlägga en stor gräsbana för tävlingen och med personal som hjälper till.  

Team Equus for Hope arrangerar också den riksomfattande cupen Stars for Hope där hoppning, dressyr och fälttävlan ingår. Genom att swisha och registrera sina tävlingsresultat deltar man varje månad i en poängjakt och ett lotteri. Rider eller tävlar man inte kan man anmäla sig till ”Support Stars” och ändå delta i lotteriet.  

Spökvandring för barn  

– Vi samlar även in pengar på andra sätt, som genom en årlig spökvandring för alla åldrar på Borgholms slottsruin vid Halloween. Vi får vara gratis i lokalerna och Borgholms slottsruin hjälper oss också med PR och andra praktiska saker. Årets spökkväll lockade över femhundra besökare och även här blev det insamlingsrekord.

Jag vill inte att någon ska behöva drabbas av det här helvetet.

Sedan starten har de dragit in nära tre miljoner kronor och bara i år över 500 000 kronor. 

– Inom ridsporten är gemenskapen något utöver det vanliga. Vi gläds över att få bidra och jobba som ett team. För oss är det självklart att man hugger i och hjälper till där man kan, säger Bella Rodhelind.

En ryttare som klippt mönstret av ett band på hästens bog.
Hästen Silver har fått mönstret av ett band klippt på sin bog. Foto: Madeleine Lindholm

“Jag är livrädd att få cancer”  

– Vad som driver mig? Ärligt talat, en egen rädsla att själv bli sjuk efter att ha sett mina föräldrar och Millan dö av cancer. Jag har panik- och hälsoångest, är livrädd att få cancer och ville knappt ta ordet i min mun innan Millan blev sjuk. Jag vill inte att någon ska behöva drabbas av det här helvetet.

Så länge jag kan och har kraft kommer jag att fortsätta att samla in pengar.

Trots att Bella är 65 år och inte alltid orkar lika mycket som tidigare, har hon inga planer på att lägga av.  

– Så länge jag kan och har kraft kommer jag att fortsätta att samla in pengar till forskningen. Även om jag numera kan bli stressad och helt slut av allt jobb är det underbart att få bidra. Team Equus for Hope är ett stort gäng med engagemang och tillsammans vill vi hjälpa för framtid och forskning. 

Fakta bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Fler än 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Läs mer om symtom på bröstcancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.