Protein avslöjar aggressiv blåscancer

Cancer i urinblåsan är en cancerform som ofta kan behandlas framgångsrikt. Men ungefär en tredjedel av patienterna drabbas av en aggressiv form, som växer in i muskulaturen och är svår att bota.

Nu har svenska forskare med stöd från Cancerfonden lyckats visa att cellerna i de aggressiva tumörerna ofta innehåller ett speciellt protein kallat Podocalyxin-like, eller PODXL.

– Ett stort kliniskt bekymmer i dag vid den här typen av cancersjukdom är de ytliga tumörerna, då vi inte vet hur de kommer att utvecklas. Med ökad kunskap om det här proteinet kan vi bättre avgöra en patients prognos och se vem som behöver en mer aggressiv behandling direkt, och vem som kan få en mildare behandling utan att riskera deras liv, säger Karolina Boman, ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Hon är doktorand och har gjort studien tillsammans med bland andra Karin Jirström, professor i patologi vid Lunds universitet.

I studien, som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften British Journal of Cancer, deltog ungefär 500 patienter med urinblåsecancer som behandlats i Lund, Malmö eller Uppsala. Resultaten visar att de som hade tumörer som innehöll PODXL hade en ökad risk att få aggressivt återfall eller att dö i sin sjukdom inom två år, även om cancern hittats tidigt och tumören var ytlig när diagnosen ställdes.

Att undersöka om tumören innehåller PODXL är en enkel och billig procedur, enligt Karin Jidström, och kan identifiera patienterna med hög risk.

– Patienter med tumörer som innehåller proteinet skulle kunna undersökas oftare och kanske operera bort blåsan i ett tidigare skede, förklarar hon.

Metoden skulle också kunna spara pengar. Patienter med ytlig blåscancer undersöks i dag regelbundet med cystoskopi, en metod där läkaren tittar in i blåsan via urinröret och hyvlar bort lite av slemhinnan för att se hur cancern utvecklas. Det är en dyrbar process.

– Genom att identifiera PODXL kan vi sålla ut dem med snälla tumörer. De skulle kanske kunna komma mer sällan till cystoskopi, säger Karin Jirström.

Förhoppningen är att ett enkelt urinprov ska kunna avgöra om tumören innehåller proteinet.

Forskarna tror att kunskapen om PODXL kan komma till nytta vid flera cancerformer. De har redan visat att patienter med tjock- och ändtarmscancer också har ökad risk för att få återfall eller dö i sin sjukdom om proteinet finns i tumörcellerna.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.