Ghigi promenerade hela 14 mil för forskningen

När Ghigi Berndtsson behandlades för bröstcancer längtade hon efter att kunna ta långa promenader igen. För att peppa sig själv satte hon som mål att en dag kunna gå från hemmet utanför Kungsbacka till Halmstad, en sträcka på ungefär 14 mil. Och – samtidigt samla in pengar till Cancerfonden.

När Ghigi Berndtsson och flera i hennes närhet drabbades av cancer kände hon att hon ville göra något
När Ghigi Berndtsson och flera i hennes närhet drabbades av cancer kände hon att hon ville göra något. Foto: Vilma Stockvall, Kungsbackaposten

Ghigi Berndtsson kan inte riktigt förklara vad som hände, men plötsligt hade hon gått i nästan fyra timmar. Det var som om fötterna levde ett eget liv. Hon tog upp mobilen och ringde maken Per som oroligt undrade var hon var någonstans. Han fick en chock när Ghigi berättade att hon var flera mil hemifrån.

– Jag skulle egentligen bara ta en kort promenad, men så bestämde jag mig för att gå till blomsteraffären sex kilometer bort för att köpa blommor. Och när jag gjort det fick jag ett ryck till och började gå mot Halmstad många mil bort, säger Ghigi, som idag är 71 år, och skrattar glatt. 

Jag var glad att det hela var över, men var trött och sliten.

Ghigis insamlingsberättelse börjar när hon opererades för bröstcancer för flera år sedan. Efter ett tag upptäckte man att cancern spridit sig och hon opererades igen. Denna gång fick hon cellgifter och ett år senare, på sin födelsedag 21 maj, var hon färdigbehandlad. 

– Jag var glad att det hela var över, men var trött och sliten. Hela kroppen påverkas ju av cellgifter. Jag vilade mycket och orkade knappt göra någonting. Några varv runt huset, och kanske en promenad till postlådan, sedan var jag helt slut. Det var frustrerande eftersom jag annars är en aktiv och pigg person.

Även sonen fick cancer 

Just när Ghigi kände att krafterna börjat återvända kom nästa dråpslag – hennes 36-årige son David fick en mycket ovanlig och elakartad cancer som kallas germinalcellscancer. 

– Jag blev mer knäckt av det än när jag själv fick cancer. När jag drabbades tänkte jag att “det här fixar jag”, men när ens barn blir sjukt är det annorlunda. Jag led så med honom och hans familj.

Sonen opererades och låg länge på sjukhus, men allt gick som planerat och läkarna är försiktigt optimistiska. Behandlingen har fått avsedd effekt och nu går han på täta kontroller.

– Det var enormt skönt och jag är så lättad att han efter omständigheterna mår bra.  

Ville göra någonting 

Men fler i Ghigis närhet drabbades också av cancer. Hennes väninna Chatarina fick bröstcancer, igen, och denna gång hade den spridit sig. Och en nära släkting, Sofie, blev svårt sjuk, också i spridd bröstcancer. Ghigi ville göra någonting för dem och andra cancerdrabbade.

– Så föddes idén att göra en manifestation, för livet – och cancerforskningen. Jag sa till min man att jag ville gå från vårt hem i Åsa utanför Kungsbacka till Halmstad, en sträcka på ungefär 14 mil, och samla in pengar till Cancerfonden.

– Planen var att promenera med ryggsäck och sova på vandrarhem, men så fick jag plötsligt problem med en axel och kunde inte bära ryggsäck.  

Jag är född i Gnosjö och har en riktig Gnosjöanda.

Värken i axeln blev så svår att hon var tvungen att skjuta fram manifestationsplanerna en tid. Men så förra året, 21 november 2021, började hennes fötter plötsligt att röra sig mot Halmstad. 

Ghigi med sitt barnbarn Lage
När Ghigi Berndtsson gick genom Varberg under sin vandring till Halmstad fick hon sällskap av barnbarnet Lage, åtta år. Foto: privat

– Det var lite lustigt, för jag hade egentligen inte tänkt att gå mitt i vintern. Planen var att vänta till sommaren, men nu när jag väl börjat promenera kunde jag lika gärna fortsätta. Fast vädret var verkligen inte alltid med mig.

– Ibland blåste det 18 sekundmeter och var sådan motvind att jag knappt kunde röra mig framåt, men jag gav inte upp. Jag är född i Gnosjö och har en riktig Gnosjöanda. Har jag en idé förverkligar jag den!

Gick 226 000 steg 

Det blev en annorlunda manifestation än hon tänkt sig. Istället för att gå hela sträckan i ett svep delade hon upp den 14 mil långa vandringen i etapper och gick varannan dag. När hon gått mellan 20 000 och 25 000 steg ringde hon sin man som fick komma och hämta henne, eller så tog hon bussen tillbaka hem.

För att två dagar senare gå en ny etapp tills hon kommit upp i totalt 226 000 steg och hade gått drygt 14 mil. Det tog exakt en månad.

– Jag la ut en uppmaning på Facebook där jag bad mina vänner stötta Cancerfonden med en krona per kilometer, minibeloppet skulle då bli 147 kronor. Redan dagen efter hade det kommit in 8 000 kronor. Till slut hade jag fått ihop 28 000 kronor som jag satte in på min insamlingssida “Livet pågår” hos Cancerfonden.

Målgång för Ghigi
21 december 2021 gick Ghigi Berndtsson i mål på Stora Torg i Halmstad. Då hade hon gått 226 000 steg, drygt 14 mil, och samlat in 28 000 kronor till Cancerfonden. Foto: privat

– När jag kom i mål 21 december mötte vänner och släktingar mig med blommor och presenter. Flera av dem sa att nästa gång vill de manifestera tillsammans med mig. 

Ghigi ska nu bara klara av en axeloperation om ett par månader och när hon förhoppningsvis är smärtfri sommaren 2023 är det dags för nästa insamlingsrunda. Då ska hon och kompisarna gå från Halmstad till Helsingborg, en sträcka på ungefär tio mil.  

– Jag ser redan fram emot att få gå tillsammans med mina vänner. Det är vårt bidrag till cancerforskningen.  

Fakta bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Fler än 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Läs mer om symtom på bröstcancer


Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.