"En man kan väl inte ha bröstcancer"

Varje år får ungefär 50 män i Sverige bröstcancer, en av dem var Cancerfondens ambassadör Kjell Wilhelmsen, 51. Här berättar han om sina känslor kring beskedet och livet efter behandlingen.

Berätta om när du fick din bröstcancerdiagnos.

 Min mamma hade just tagit bort bröstet och jag var hemma hos henne på middag. Jag skämtade med henne att jag också hade bröstcancer, då jag under en tid hade känt en knöl stor som en ärta i ena bröstet. Mamma skickade iväg mig till doktorn direkt och det var ingen fettknöl, det var bröstcancer.

Hur reagerade du? 

– Jag blev helt chockad. En man kan väl inte ha bröstcancer? Jag beslöt mig för att inte googla något överhudtaget och istället lita på min läkare. Jag gick in i sjukdomszonen och tog det dag för dag. I början blev jag deprimerad men tack vare vänner, Regina Lund bland annat, orkade jag. För mig var det viktigt att prata om känslor, döden och sjukdomen. 

Om två år är du friskförklarad. Hur har cancern påverkat ditt liv?

 Varje gång jag får ont någonstans är jag övertygad om att cancern är tillbaka. Cancerbaksmällan och alla tankar kom egentligen först när cancern var borta. Cancern har gjort mig mer öppen och i dag tror jag att jag har närmare till mina känslor än tidigare. 

Ungefär 60 män om året får bröstcancer. Vilket är ditt råd till dem? 

 Våga prata om det, våga vara gnällig och våga öppna dig, du dör inte av att prata om sjukdomen. Du är inte svag, du är stark som vågar prata om det. 


Fakta/Bröstcancer

Varje år får ungefär 8000 kvinnor och ungefär 50 män beskedet att de har bröstcancer. Behandling och prognos är lika för båda könen. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

Källa: Cancerfonden 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.