Webbinarium: Mat och cancer

Välkommen till en inspirerande föreläsningsserie om forskning och levnadsvanor. Anmäl dig längre ner på sidan.

Varje år drabbas 60 000 personer i Sverige av cancer. En tredjedel av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor, bland annat genom en hälsosam kost. 

Vi reder ut frågetecken 

Media och kokböcker översköljer oss med olika dieter och hälsoråd för att leva längre och undvika sjukdomar. Men vilka råd bör man lyssna på och vilka kan man bortse ifrån? Vad finns det i dag för stöd i forskningen kring kopplingen mellan kost och cancer? Vilka verktyg kan hjälpa oss att äta hälsosammare?

Välkommen att delta i vår föreläsningsserie Mat och cancer – där vi reder ut alla frågetecken tillsammans med forskare och experter inom området.

Jag vill delta

Var: Framför din dator - Webbinarierna är livestreamade

Tid: 12:00 - 12:40 (föreläsning + frågestund med experten)

Pris: Kostnadsfritt

Anmäl dig här

Program och datum

10 september: Hur hänger mat och cancer ihop?  

  • Föreläsare: Katarina Bälter, forskare, Mälardalens högskola. Katarina berättar om vilka mekanismer som tros ligga bakom kopplingen mellan matvanor och cancer samt svarar på varför det är så svårt att forska om mat. 

17 september: Matvanor som minskar risken för cancer  

  • Föreläsare: Charlotta Rubin, leg dietist och folkhälsovetare, Dietisternas Riksförbund. Charlotta ger tio rekommendationer kring matvanor, vikt och fysisk aktivitet för minskad cancerrisk baserad på ledande forskning. 

24 september: Sant och falskt om mat och cancer  

  • Föreläsare: Maiju Wetterhall, leg dietist och sakkunnig, Cancerfonden. Hur vet man om ”larmrapporten” är något att lita på? Göder socker cancerceller? Maiju reder ut myter kring mat och cancer och lär oss hur vi bättre kan navigera i kostrådsdjungeln. 

1 oktober: Nudging – hur kan man knuffas mot hälsosammare val?  

  • Föreläsare: Samuel Salzer, beteendestrateg. Vad är nudging och vad har det med matvanor att göra? Samuel berättar om den senaste forskningen kring hälsonudgar och hur dessa kan underlätta för individ och samhälle att bli hälsosammare.