Antalet individer som drabbas av levercancer ökar. Cancerformen drabbar i första hand patienter med skrumplever (levercirros). De vanligaste orsakerna till levercirros har varit överkonsumtion av alkohol och virala leversjukdomar, såsom hepatit B och C, men idag är fetma och diabetes den snabbast växande orsaken. På grund av den höga risken för cancerutveckling så genomgår patienter med levercirros ultraljud var 6:e månad. Problemet med ultraljud är att tekniken har svårt att hitta små tumörer vilket gör att endast fyra av tio patienter kan erbjudas botande behandling. Det saknas även blodmarkörer för att hitta hitta patienter med hög risk.
Det här mycket ambitiösa projektet genomförs i samarbete mellan samtliga universitetssjukhus i Sverige. Just nu skapar vi en unik databas och biobank med klinisk data, blodprover och bilddiagnostik från över 1000 patienter med levercirros som har hög risk att utveckla levercancer. I studien följer vi patienter över tid och gör upprepade undersökningar inkluderande ultraljud och magnetkameraundersökning. Detta ger oss en unik möjlighet att studera vilka blodmarkörer som kan användas för att förutsäga vilka patienter som utvecklar levercancer, och att jämföra vilka markörer och/eller metoder som är bäst för att upptäcka levercancer.
Målet med projektet är att fler patienter med levercancer ska botas från sin sjukdom. Vi gör detta genom att utveckla och kvalitetssäkra nya diagnostiska markörer och tekniker. Genom att använda den senaste tekniken där man kan analysera ett stort antal markörer såsom gener, proteiner och mikroRNA vill vi hitta nya cancermarkörer. Om vi kan identifiera patienter med hög respektive låg risk så kan vi fokusera resurser till dem med högst nytta. I studien kommer vi också att jämföra om ultraljud eller magnetkamera är bäst till att övervaka patienter med hög risk för levercancer. Bättre diagnostik kommer ge längre liv hos våra patienter.