Cancer i tjock- och ändtarm är en vanlig orsak till insjuknande och död i cancer. Uppkomst kan förebyggas med att ta bort förstadier till cancer, och det tillsammans med upptäckt i tidigt stadium minskar dödligheten. Internationella studier visar att screening med avföringsprov eller endoskopiundersökning av tarmen minskar dödlighet men det saknas jämförande randomiserade studier. Det behövs underlag för att visa på bästa metoden för svenska förhållanden. I Sverige har sedan 2008 Stockholm och Gotland haft screening med avföringsprov för spår av blod följt av om koloskopi om testet är positivt, och sedan något år är det infört i hela landet.
SCREESCO är en stor nationell randomiserad studie som jämför högkänsligt avföringsprov (koloskopi utförs om spår av blod finns ) vid 2 tillfällen med 2 års intervall mot engångskoloskopi på svenska 60-åringar. Alla åtgärder är avslutade och nu återstår ett intensivt forskningsarbete under många år för att jämföra metoderna vad gäller effektivitet för att hindra död och insjuknande i tarmcancer. Det finns en stor databas med intervjufrågor om upplevelse, utförlig dokumentation av provtagningen, koloskopierna och av vilka fynd (cancer eller polyper) som gjorts. Det kan ge svar på en uppsjö forskningsfrågor i väntan på slutlig utvärdering.
Vi vill visa att screening av tarmcancer kan göras effektivt och säkert i Sverige - oavsett metodval - men ändå peka på om någon metod är effektivare ur ett brett perspektiv. Vi vill undersöka könsskillnader vad gäller metodval och gränser för positivt prov. Behöver den som gör koloskopin har kvalitetskrav för säker undersökning som inte missar viktiga fynd? Finns risker med undersökningen till exempel hål på tarmen eller proppar i lungorna som går att undvika? Är endoskoperande sjuksköterskor minst lika skickliga som läkare på att göra screening-koloskopi och vara en viktig resurs i screeningverksamheten? Och: Vi vill sprida kunskap!