Liedberg, Nils Einar Fredrik – Klinisk translation av molekylär blåscancerdiagnostik och molekylära subtyper

Nils Einar Fredrik Liedberg
Lunds universitet
2024
Finansieras med
4 500 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Fördröjd utredning vid synligt blod i urinen är vanligt trots att symtomet innebär stor risk för blåscancer. Svårigheter att förutsäga rätt behandling för individen, bidrar till att förbättrad överlevnad i sjukdomen uteblivit. Vid stadium T1 är möjligheten till bot stor med radikal kirurgi, men till priset av biverkningar. Ofta behandlas dessa patienter med organbevarande strategi, trots stor risk för återfall på lång sikt. Trots radikal kirurgi vid muskelinvasiv blåscancer, avlider varannan patient av sjukdomen. Cellgift före kirurgi ökar överlevnaden, men till priset av överbehandling av de som hade botats utan eller inte responderar.

Beskrivning

Projektet syftar till att applicera de utifrån genuttryck definierade molekylära subtyperna (Lundataxonomin) vid icke muskelinvasiv blåscamcer blåscancer för att förutsäga prognos för patienter med stadium T1 och vilka patienter som svarar på vilken instillationsbehandling med cellgift i urinblåsan, samt förutsäga svar på systemisk cellgiftsbehandling vid avancerad blåscancer inför radikal kirurgi. Vidare kommer det nationella blåscancerregistret tillsammans med befolknings- och sjukvårdsregister att användas för att undersöka prognostiskt värde av olika tumörgraderingssystem jämfört med molekylär grad bestämd utifrån genuttryck.

Mål

Att snabbare sätta blåscancerdiagnos genom cystoskopi hos sjuksköterska istället för urolog. Om man på förhand utifrån molekylär subtyp i tumörbiopsier kan förutsäga prognos och svar på olika instillationsbehandlingar i urinblåsan liksom systemiska behandlingar, kommer ett mer välgrundat val av behandling för den enskilde/a patienten ha potential att förbättra överlevnaden för blåscancerpatienter, men också minska biverkningar och vara mer kostnadseffektiv. Akademiska studier av molekylär klassning och behandlingsprediktion innebär möjligheter att definiera även små patientgrupper där viss läkemedelsbehandling är effektiv.