Idag kan man skapa nya artificiella proteiner med riktad bindning till andra molekyler vilket möjliggjort utveckling av proteinbaserade läkemedel för behandling av flera cancerformer. Forskning är nu fokuserad på nästa generations proteinläkemedel för att uppnå förbättrad effekt och färre biverkningar samt för behandling av cancerformer där nuvarande teknologier är otillräckliga. Proteinläkemedel är ofta riktade mot målmolekyler på cancerceller. Tyvärr är dessa målmolekyler sällan exklusiva för tumören och återfinns ofta även på friska celler. Detta kan leda till att läkemedlet även angriper friska organ med biverkningar som följd.
Projektet syftar till förbättrad målsökning av tumörer för cancerterapi. Tumörer producerar vissa enzymer för att generera näringsämnen och för att kunna sprida sig i kroppen. Vi vill designa nya typer av läkemedel som endast aktiveras av dessa enzymer runt tumören och på så vis skydda friska organ från biverkningar. Vi har visat att konceptet fungerar enligt hypotesen. I djurmodeller med tumörer blockerades läkemedelskandidaten från bl a levern och visade bibehållen ackumulering i tumören. Resultaten är mycket lovande och nu expanderar vi konceptet till andra cancerformer och andra typer av antikroppsbaserade läkemedel.
Med projektet vill vi visa i cancermodeller att strategin fungerar, vilket skulle öppna upp för vidare studier, samarbete med läkemedelsindustri och translation till kliniska projekt. Långsiktigt skulle detta koncept kunna resultera i förbättrade protein-baserade läkemedel mot cancer som kan ges i en högre dos och ge färre biverkningar samt rikta sig mot målmolekyler och cancerformer som idag är svårbehandlade på grund av problem med biverkningar. Vid lyckat resultat kommer sannolikt den nya strategin att få en stor genomslagskraft och utbredd användning inom både akademisk och industriell forskning.