Cancer i tjock- och ändtarmen är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige idag. Trots förbättrade behandlingar är femårsöverlevnaden 65%. Det finns en hög risk för återfall antingen lokalt där tumören suttit eller fjärrmetastaser vanligen till lungor eller lever (ca 25%). Tumördepositioner är ett fenomen som syns vid mikroskopisk undersökning av den bortopererade tarmen och består av fria tumörceller utan förbindelse till ursprungstumören eller lymfkörtlar. Forskningsgruppen har tidigare visat att tumördepositioner är förknippat med mer aggressiva tumörer, ökar risken för fjärrmetastaser och leder till sämre överlevnad.
Vid diagnostik av tjock- och ändtarmscancer tar man i nuläget bara hänsyn till tumördepositioner om ingen tumörväxt i lymfkörtlarna finns. Vår hypotes är att tumördepositioner är en viktig prognostisk markör och därför bör diagnostiseras preoperativt för att bättre skräddarsy behandling.
Vi ämnar undersöka hur tumördepositioner påverkar överlevnaden genom att undersöka 1) antal tumördepositioner i relation till lymfkörtelmetastas förekomst 2) om tumördepositioner kan identifieras med röntgenundersökningar vid diagnos 3) vilka specifika genetiska förändringar som karaktäriserar tumördepositioner. Vi kommer använda oss av svenska kolorektalcancerregistret för att identifiera patienter med tumördepositioner och kontroller. Röntgenundersökningar, vävnadsprov från tumörer och blod hos patienter kommer användas för dataanalys.