Nahi, Hareth – Defining and establishing new prognosis markers, predicting progression and introducing new agents in the treatment of Multiple Myeloma

Hareth Nahi
Linköpings universitet
2024
Finansieras med
0 kr
Diagnos: myelom
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Sökanden är behandlandeläkare de senaste 23 åren för patienter med myelom, medianöverlevnaden har ökat från 3 till >10år. Projektet är en direkt följd av frågeställningarna från vardagen med patienterna. Nyckelfrågan i vår forskning genom åren har varit och är fortfarande att identifiera varför vissa patienter har en lugn sjukdom med god långtidsöverlevnad efter standardbehandling, medan andra har en mer aggressiv sjukdom som inte svarar på behandlingen och har en mycket dyster överlevnad. Bättre förståelse kan uppnås genom en bättre kartläggning av sjukdomens biologi och resistans mekanisms hos cancercellen hos den enskilde patienten.

Beskrivning

Multipelt myelom är det näst vanligaste blodcancersjukdomen, trots framsteg i behandlingen, lider de flesta patienterna av återfall. Vi undersöker nya behandlingsmetoder som kan ha effekt där vanlig terapi misslyckas, försöker förstå verkningsmekanismerna och identifiera den grupp patienter som skulle ha mest nytta av läkemedlet eller behandlingsmetoden utan eller minimala biverkningar. Vi etablerar nya prognos markörer förutse vilka patienter som kommer att få återfall och introducerar nya behandlingar. Vår forskning har direkta kliniska implikationer både för prognos och val av behandling.

Mål

Vårt optimala mål är ett botemedel, som är uppnåbar i en snar framtid, genom nya introduktion av behandlingar/kombinationer. Vi syftar också till bättre förståelse av verknings/resistensmekanismer och korrelerar dem med cancercellers DNA-förändringar, som kan skilja sig från patient till patient, även inom samma sjukdom. Nya markörer för återfall som syftar till; dels förkortar behandlingstiden därmed färre biverkningar om negativa och dels ändra/förlänga behandlingen hos de med positiva markörer för en bättre överlevnad.