Bröstcancer är globalt den vanligaste maligniteten hos kvinnor, med ca 2,3 miljoner bröstcancerdiagnoser per år. I Sverige rapporterades 10 043 bröstcancerdiagnoser hos kvinnor 2020, och 1 385 kvinnor dog i bröstcancer samma år. Trots en ökande incidens ses minskad dödlighet i många länder, sannolikt beroende på en kombination av framför allt utvecklingen av effektivare behandlingar och tidig upptäckt genom mammografiscreening. För att optimera selektionen av individbaserade behandlingar är det viktigt att identifiera och analysera prognostiska och behandlingsprediktiva markörer.
Forskningen syftar till att åstadkomma individbaserade behandlingar med bästa möjliga effekt och mindre biverkningar för bröstcancerpatienter. Vi kommer att analysera prospektiva och randomiserade adjuvanta och neoadjuvanta studier, och i patientmaterial; frysta tumörer, paraffinsnitt, blod; analysera sekvenseringsdata, genexpressionsdata, proteinuttryck och olika kliniska parametrar och undersöka hur dessa data är relaterade till varandra. Populationsbaserade biobanksmaterial används för validering av analysresultaten.
Forskningen omfattar kliniska/translationella bröstcancerstudier, inkluderande kombinationer av konventionella cancerläkemedel, målstyrda läkemedel och immunrelaterad behandling, även utnyttjande populationsbaserade material, syftande till bättre behandlings- och doseringsstrategier. Vi vill undersöka varför tidig bröstcancer som behandlas i den adjuvanta eller neoadjuvanta situationen ofta är botbar, medan metastaserande bröstcancer sällan botas med nuvarande diagnostiska och terapeutiska medel. Målet är att förhindra återfall av bröstcancer, bevara/förbättra livskvalitet och totalöverlevnad, alltså individbaserade koncept-precisionsmedicin.