Upp mot 90% av all cancer uppstår i epitelvävnader som matstrupen. Tumörer uppkommer på grund av mutationer i de stamceller som normalt delar sig för att generera nya specialiserade vävnadsceller. Cancer bildas därmed inte bara från stamceller, utan använder sig dessutom av liknande processer som normala stamceller för att bilda en tumör. Vi tror att det är av största vikt att kartlägga normala stamceller och de signaler som krävs för normal vävnadsfunktion för att till fullo även kunna förstå, och på sikt behandla, cancer.
Matstrupen har länge betraktats som en enkel kanal som transporterar mat från munnen till magsäcken. Vår forskning pekar dock på att det finns stora lokala skillnader mellan och inom de celltyper som finns längs med matstrupen. Detta skapar i sin tur regionala variationer i de signaler som påverkar matstrupens stamceller. Vi vill identifiera dessa signaler samt förstå hur lokala miljöer påverkar matstrupens förmåga att läkas vid skada samt svara på skadliga mutationer. Förekomsten av cancer är ojämnt fördelad längs med matstrupen, vilket indikerar att regionala skillnader kan påverka tumöruppkomst hos människa.
Vi använder både musmodeller, 3D organoider samt humant material för att karakterisera samt funktionellt förstå hur stamceller i matstrupen påverkas av sin närmiljö. Att förstå dessa lokala miljöer är en relevant klinisk frågeställning som kommer leda till större förståelse av de mekanismer som ligger till grund för tumörbildning i matstrupen, med förhoppning om framtida nya behandlingsstrategier.