Bukspottkörtelcancer är en cancerform med mycket dålig prognos. Detta beror på att få patienter kan erbjudas botande kirurgisk behandling vid diagnos och på att det finns få riktig bra cancerläkemedel för denna cancerform. Svårigheten beror på att bukspottkörtelcancer i ett tidigt och ännu potentiellt botbar skede ger väldigt lite symtom. När symtom sedan uppträder så är sjukdomen ofta redan spridd och patienter kan inte lägre erbjudas botande behandling. Även för de som opereras är 5-års överlevnaden låg (10-25%). Det behövs bättre metoder för att hitta sjukdomen tidigare samt att bedöma dess utbredning.
I projektet studeras bukspottkörtelcancer med målsättningen att beskriva metoder för att kunna hitta sjukdomen i ett tidigare skede genom att använda en samling unika blodprov som samlats från kommande patienter innan diagnos d.v.s. i pre-diagnostisk fas. Man kan med hjälp av dessa prover försöka hitta spår av sjudomen redan flera år innan diagnos. Vi kommer också att studera om ett tillägg av biomarkörer till den bilddiagnostik som görs (röntgen, MRI, ultraljud) kan ge en mer exakt stadieindelning av sjukdomen än den som används i kliniken idag.
Vi vill hitta en metod för att kunna tidigarelägga diagnosen för bukspottkörtelcancer så att flera patienter kan erbjudas botande behandling med kirurgi. Vi vill också kunna förbättra diagnostiken så att man inte underskattar tumörbördan vid diagnos och erbjuder stor och tung kirurgi till patienter som redan har spridd sjukdom.