Bröstcancer drabbar drygt 8000 kvinnor årligen i Sverige och de flesta patienter upptäcks i ett tidigt stadium utan lymfkörtelmetastaser med en prognostiskt gynnsam tumör. Överlevnaden har succesivt förbättrats med en mycket hög femårsöverlevnad. Skräddarsydd behandling syftar såväl till att identifiera patienter som behöver intensivare behandling för att ytterligare förbättra överlevnaden, som till att på ett säkert sätt kunna minska behandlingsinsatser för patienter som ej har någon nytta av den. Eftersom bröstcancer är en vanlig sjukdom, kan även små förändringar av behandlingsintensitet reducera biverkningar för många patienter.
Projektet avser att utveckla ett diagnostiskt beslutsstöd för individualiserad lymfkörtelkirurgi vid bröstcancer. Genom att använda preoperativt tillgängliga uppgifter har ett ANN-baserat beslutsstöd tagits fram för validering. Beslutsstödet ska vidareutvecklas genom att integrera tumörens mammografiska utseende, immuncellspopulation och genomiska profil efter utvärdering av deras samband med körtelmetastaser. Projektet ska även fokusera på patienter med mycket låg risk för sena återfall där tumörinfiltrerande lymfocyter tycks vara av betydelse och identifiera genomiska egenskaper som kan associeras till en gynnsam tumörprofil över tid.
Projektet ska ta fram ett validerat beslutsstöd för att identifiera patienter utan lymfkörtelmetastaser som ett alternativ till portvakskörtelbiopsi vilket kan minska antal ingrepp, reducera komplikationer och kostnader. Projektet belyser även tumöregenskaper som är potentiellt associerade till lymfkörtelspridning för att öka den biologiska kunskapen och kunna förbättra beslutsstödet. Patienter med goda möjligheter till långtidsöverlevnad kommer att identifieras där systembehandling kan minskas. Slutligen vill vi karaktärisera de tumöregenskaper som medför att tumörsjukdomen behåller gynnsamma egenskaper genom sjukdomens alla faser.