Cancer inom huvud-halsområdet drabbar cirka 1600 patienter varje år och ökar årligen hos både kvinnor och män och är en av de cancerformer som ökar mest i Sverige. Cancern och dess behandling påverkar ofta centrala funktioner hos patienten som andning, röst, syn, lukt, smak, gap- och sväljförmåga. Patienterna drabbas därför ofta av svårigheter relaterade till att äta och dricka, kommunicera, upplever smärta och får ibland även kosmetiska problem. Tumören i sig eller tumörbehandlingen leder även till försämrad fysisk funktion, allmän trötthet, och psykosociala besvär som ofta inverkar negativt på patienternas livssituation och livskvalitet.
Projektets mål är att minska patientlidande och funktionsnedsättning genom att förebygga eller behandla vanliga komplikationer som uppstår vid behandling av huvud-halscancer. Detta sker genom att skapa och erbjuda effektiva behandlingsmodeller som kan ersatta dagens ofta bristfälliga rehabiliteringsrutiner avseende problem med att gapa, svälja och kommunicera. Ett annat mål är att utifrån patienters egna upplevelser av sjukdom och behandling ta fram stabila träningsprogram och frågeformular så att patientens upplevelse kan följas över tid. Forskningen innefattar även projekt för att i framtiden kunna erbjuda bättre cancerbehandling.
Projektet vill ge huvud-halscancer patienter bättre förmåga att gapa, svälja och kommunicera. Vilket leder till bättre födointag, viktkontroll, kommunikation och minskad infektionsrisk, samt ökade sociala kontakter och bättre livskvalitet. Det är också viktigt att få besked om patientens egen upplevelse av sin sjukdom och behandling, vilket möjliggörs av forskningsgruppens vetenskapliga utveckling och testning av bl.a. frågeformulär. Vidare har forskningsgruppens stråldos och genetiska studier som mål att ge ökad kunskap om faktorer associerade med komplikationer vid huvud-halscancer och hur de kan motverkas.