Immunterapi vid cancer (CPI) har revolutionerat onkologin och ökat överlevnaden för flera olika cancerformer. Tyvärr är det få patienter som visar ett varaktigt positivt svar på behandlingen. Dagens forskning är i huvudsak fokuserad på att hitta biomarkörer i blod och i själva tumören med målet att kunna förutspå behandlingssvaret hos en enskild patient. Resultaten har dock hittills varit nedslående. På senare tid har TDLN och dess samspel med primärtumören rönt en tilltagande uppmärksamhet. Enligt nyligen publicerade antaganden tros TDLN spela en helt avgörande roll för regleringen av immunterapisvar och modulerande av anti- cancer immunitet
Vi avser att karaktärisera sammansättningen och den immunologiska funktionen hos T- och B-celler i TDLN från patienter med huvud- och hals cancer (HNSCC). Vi kommer även att, i laboratoriemiljö, undersöka hur CPI förändrar det immunologiska svaret hos dessa celler. Avslutningsvis avser vi att redan i tidigt skede behandla (sk neoadjuvant terapi) HNSCC patienter med CPI (anti-PD-1) och undersöka de förändringar som uppkommer i TDLN (insamlande under den efterföljande kirurgin) avseende T- och B-celler och deras immunologiska funktion i relation till behandlingssvar och överlevnad.
Vårt primära mål är att hitta biomarkörer för identifikation av patienter som kan förväntas svara bra på CPI behandling. Vi hoppas även att vår kartläggning av T- och B-cells relaterade mekanismer skall öppna vägen för nya former av immunoterapi med förmåga att nå positiva svar även hos den stora del av HNSCC patienter som idag inte svarar. Vi tror också att den data vi samlar in kan läggas till grund för en immunologisk stadieindelning någon som skall ses som ett komplement till dagens TNM klassificering. Avslutningsvis tänker vi undersöka om tidig insättning, dvs redan före kirurgi, av dagens CPI terapi kan förbättra behandlingsutfallet.