Höglund, Erik Mattias – MOLECULAR PROFILING OF BLADDER CANCER: Translation into clinics

Erik Mattias Höglund
Lunds universitet
2023
Finansieras med
5 250 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Cancer i urinblåsan är en av de sex vanligaste tumörformerna i Sverige. Vi har under flera års studier kartlagt molekylära förändringar detekterade i tumörbiopsier. Dessa studier har gjorts både med avseende genmutationer och genuttryck. Detta har gett oss god kunskap om denna annars dåligt studerade tumörtyp. Baserat på dessa studier har vi introducerat ett nytt molekylärt klassningssystem, Lundataxonomin, som delar in blåscancertumörer i fem moelkylära subtyper. Dessa subtyper skiljer sig radikalt åt med avseende biologi och klinik och har stor potential för att vara vägledande vid diagnos och behandling.

Beskrivning

Projektet har tre huvudlinjer, utveckling av kliniska rutiner för molekylär klassificering, identifiering av behandlingsindikerande signaturer, samt skapa en molekylär databank över ett stort antal tumörer. Klinisk implementering av klassningssystemet sker i samarbete med fyra enheter inom sjukvården/universitet, avdelningen fler Urologi, Patologi, Centrum för molekylär diagnostik, samt Onkologi. Vi kommer att totalt analysera fler än 800 tumörer från behandlade patienter molekylärt för att identifiera behandlingsrelaterade gensignaturer, biomarkörer. Samtidigt kommer vi att bygga upp ett stort referensmaterial för framtida kliniska studier.

Mål

Vi har tre övergripande mål, utveckling av rutiner för klinisk molekylär klassning av blåstumörer, identifiera molekylära markörer för förbättrad behandling, samt att bygga upp en molekylär kunskapsbank. Genom att rutinmässigt klassificera alla diagnostiserade blåstumörer molekylärt i Södra Sjukvårdsregionen hoppas vi dels kunna göra diagnostik och prognostik bättre, men även identifiera markörer som indikerar vilken behandling som lämpar sig bäst. Målet är även att skapa enhetlig molekylär databank över urinblåscancer för att skapa förutsättningar för framtida valideringar och kliniska studier.