Valdman, Alexander – Preoperativ strålbehandling med protoner kontra fotoner vid högrisk rektalcancer: en svensk nationell studie - PRORECT

Alexander Valdman
Karolinska institutet
2022
Finansieras med
2 400 000 kr
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Sedan 1990-talet har behandlingsresultaten vid rektalcancer förbättras avsevärt i Sverige. De viktigaste orsakerna är förbättring av den kirurgiska tekniken och att en ökande andel patienter får preoperativ strålbehandling. Flera randomiserade studier har visat att preoperativ strålbehandling minskar risken för lokalrecidiv med minst hälften. Kunskapen om strålbehandlingens effekter och bieffekter baseras på studier gjorda för 10-30 år sedan. Under det senaste decenniet har det skett en påtaglig teknikutveckling inom området. I dagsläget finns dock inga randomiserade studier på protonbehandling vid lokalt avancerad rektalcancer.

Beskrivning

Idag kan stråldosen i mycket större utsträckning än tidigare begränsas till de kroppsvolymer som innehåller tumörceller. Detta resulterar i färre biverkningar, eftersom dessa biverkningar beror på given stråldos och behandlingsvolym. Ett sätt att ytterligare minska dosen till intilliggande normalvävnad och genom det minska biverkningar är att ge behandling med protoner vid det nationella protonterapiavdelningen Skandionkliniken. Denna studie ämnar att jämföra om strålbehandlingen med protoner orsakar mindre toxicitet (biverkningar) jämfört med fotoner hos patienter med rektalcancer med hög risk för återfall.

Mål

Behandling med protonstrålning går att styra mer precist än konventionell strålning med fotoner, vilket kan minska risken för biverkningar. Dock är protonbestrålningens effekt vid behandling av rektalcancer inte tydligt kartlagd. Syftet med denna nationella studie är att undersöka om strålbehandling med protoner kan minska biverkningar jämfört med standardbehandlingen vid högrisk rektalcancer. Studien kan ligga till grund för att introducera protonstrålning som en ny standard för denna patientgrupp.