Huvud- och halscancer (HHC) är ett samlingsbegrepp för cancer i läpp, munhålan, mun- och nässvalget, näsa och bihålor, struphuvud, salivkörtlar och cancer med okänd primär tumör. Det är den 6:e vanligaste cancern i världen. I Sverige diagnostiseras årligen cirka 1600 personer och av dem har 60 % en avancerad cancer vid diagnos. Senaste decennierna har en tydlig ökning skett av antalet patienter med cancer i halsmandlarna och tungroten orsakad av humant papillomvirus (HPV). Behandlingen är kirurgi och strålbehandling samt med tillägg av medicinsk behandling (cellgift). Biverkningar av tumörsjukdomen och behandlingen är vanligt förekommande.
Patienter som diagnostiserats med HHC har sedan 2015 rekryterats till vår studie via universitetssjukhusen i Uppsala, Umeå och Örebro. Hittills har 415 patienter inkluderats och vi planerar att fortsätta inklusionen till december 2022. Patienterna följs upp i två år och data för varje patient samlas in vid sju tillfällen. En baslinjemätningen görs innan behandlingen påbörjas och uppföljningarna sker vid 4 och 7 veckor efter behandlingsstart och 3, 6, 12 och 24 månader efter avslutad behandling. Vid fyra tillfällen tas blodprover och kroppsmassan mäts. Femårs överlevnadsdata erhålls från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Denna multicenterstudie ger oss en stor möjlighet att öka kunskapen om det komplexa samspelet mellan näringstillståndet och immunförsvaret hos patienter som behandlas för HHC. Med ökad kunskap blir det lättare att identifiera patienter med en ökad risk för återfall av tumörsjukdom, tidig tumörrelaterad död och långvariga biverkningar efter behandlingen. Vi hoppas att denna kunskap ska leda till en bättre uppföljning av patienterna i sjukvården. Målet är också att kunskapen ska göra att sjukvården blir bättre på att ge patienterna stöd att möta de utmaningar som är relaterade till fysisk, psykisk och social hälsa efter behandlingen.