Vi har tidigare visat att höga nivåer av thyreoideahormoner minskar risken för att dö i bröstcancer, dvs överlevanden är bättre. Nu återstår flera viktiga frågor att besvara eftersom omsättningen i kroppen av thyreoideahormon är starkt beroende av jod och selen. Experimentella studier har visat att dessa, och andra s.k. spårämnen (tex. zink och koppar), kan påverka tumörutveckling. Dessa ämnen skulle också kunna påverka effekten av olika medicinska cancerbehandlingar. Det som saknas är studier vilka direkt undersöker dessa ämnen i förhållande till bröstcancerrisk, överlevnad och om de påverkar effekten av tex. anti-hormonell behandling.
Vi kommer att undersöka hur nivåerna i blodet av thyreoideahormon och olika spårämnen (jod, selen, zink och koppar) påverkar bröstcancerrisk, överlevnad och effekten av anti-hormonell behandling. En viktig aspekt är att analysera betydelsen av relaterade receptorer i tumörerna och genetiska förändringar. Vi kommer att studera detta i två stora prospektiva kohorter. Jod, selen, zink och thyreoideahormon i blodet har redan analyserats bland ca 1200 bröstcancerpatienter och 1200 kontroller inom Malmö Kost Cancer Studien. Fynden kommer sedan att testas bland 2000 patienter inom den s.k. SCAN-B studien där vi även analyserar kopparnivåer.
Det är en viktig folkhälsofråga att utröna vad som är de optimala nivåerna av de undersökta spårämnena. Det är oklart vilken nytta eller skada de kan ge vad gäller bröstcancer. Våra studier skulle kunna hitta kvinnor med en förhöjd bröstcancerrisk och de skulle kunna ha nytta av att följas mer aktivt med t.ex. screening. Vi vill kunna identifiera patienter med dålig prognos eftersom de kan ha nytta av en mer intensiv medicinsk behandling efter operation. Det är avgörande att kunna välja rätt behandling till rätt patient. Det är därför viktigt att studera hur de undersökta spårämnena påverkar effekten av olika anti-hormonella behandlingar.