10-20 miljoner människor i världen bär på HTLV-1 viruset. I de flesta fall är infektionen symptomfri, men ungefär 10% utvecklar allvarliga symptom. Den vanligaste HTLV-1 inducerade sjukdomen är en aggressiv och obotbar form av leukemi, kallad ATL. De flesta drabbade dör inom två år. För närvarande kan vi inte beräkna sannolikheten för att någon ska insjunkna i ATL och det finns ingen standardiserad behandling. HTLV-1 är ett så kallat retrovirus, vilket innebär att efter infektionen integrerar sig viruset i värdens egen arvsmassa. Där kan det ligga latent i många år. Idag vet vi inte vad som aktiverar det integrerade HTLV-1.
Här vill vi studera grundläggande mekanismer som leder till uppkomst av HTLV-1 inducerad ATL. Förhållandevis lite forskning har skett på HTLV-1, speciellt I jämförelse med det närbesläktade HIV. Eftersom de två virusen har flera likheter vill vi använda de metoder vi utvecklat och använt på HIV. Genom att ta celler från friska donatorer och infektera dem med ett så kallat rapportörvirus kan vi studera de specifika förutsättningar under vilka viruset aktiveras. Cellerna kommer att behandlas med olika mediciner så att vi kan se vilka som är verksamma.
Med vår forskning vill vi förstå processen där viruset gör att celler börjar dela sig okontrollerat och skapar leukemi. Förstår vi de första stegen mot cancer, kan vi diagnostisera patienter tidigare och därmed också sätta in behanding tidigare. Genom att förstå processen, kan vi också förstå var cancerns svagheter ligger och hur vi kan behandla den bättre än vad vi gör idag. På lång sikt strävar vi efter att förebygga ATL uppkomst. För att kunna förebygga den måste vi förstå mekansimerna som driver ATL, och hur HTLV-1 viruset kapar värdcellens system att få den att dela sig och därmed sprida viruset.