Improving the treatment for colorectal and anal cancer - studies evaluating and improving treatment and surgical techniques with an emphasis on Quality of Life

Eva Marianne Angenete
Göteborgs universitet
2020
Finansieras med
3 000 000 kr
Diagnos: tjocktarmscancer, ändtarmscancer, analcancer
Forskningsområde: klinisk forskning

Bakgrund

Tarmcancer är en vanlig tumörsjukdom som drabbar cirka 6000 personer i Sverige årligen. Botande behandling innebär kirurgi, men innefattar ibland både strålning och cytostatika. En del patienter får en påse på magen (stomi) som en effekt av behandlingen. Cancer i ändtarmsöppningen (analcancer) är mindre vanlig och behandlas oftast med strålning och cellgifter. Trots god utveckling och förbättring av behandlingen de senaste årtiondena, finns det områden som behöver studeras och utvecklas ytterligare. Komplikationer efter kirurgi är vanligt, och patienternas livskvalitet och kroppsliga funktion efter behandling är ofullständigt studerad.

Beskrivning

Vi studerar livskvalitet och funktion hos patienter med tarmcancer och cancer i ändtarmsöppningen både före, under och efter behandling. Vi kommer att försöka förbättra livskvaliteten efter tarmcancer genom användande av en interaktiv plattform för diskussion och hoppas kunna besvara om det är ett bra sätt för patienter och vård att mötas. Vi studerar om man med förbättrad kirurgisk teknik kan minska komplikationer vid permanenta stomier. Vid förbehandling av ändtarmstumörer blir ibland svaret så bra att vi avstår från kirurgi, detta behöver vi studera och vi kommer också att försöka förutsäga vilka som svarar så bra på behandlingen.

Mål

Genom våra studier om livskvalitet och livsstilsfaktorer kommer vi att få kunskaper som kommer att ge oss möjlighet att ge bättre stöd till patienterna innan behandlingen för tjock- eller ändtarmscancer och även ytterligare skräddarsy vården som helhet i samband med diagnos och behandling. Vi hoppas kunna också kunna minska komplikationsfrekvensen vid operationer som innebär en stomi och vi hoppas kunna bidra till ytterligare behandlingsformer vid ändtarmscancer. Vi tror att studierna kommer att leda till bättre cancervård för patienter med tarmcancer och cancer i ändtarmsöppningen (analcancer).