Akut myeloisk leukemi (AML) är en typ av blodcancer förknippad med låg överlevnad. I Sverige drabbas ca 350 personer per år av AML, de flesta är över 65 år, och endast en av tre överlever sjukdomen. Det finns därför ett stort medicinskt behov att utveckla nya och bättre behandlingar för patienter med AML. Förutom att skydda oss från infektioner har senare års forskning visat att immunförsvaret även skyddar oss mot cancer. Det är främst det medfödda immunförsvaret som skyddar oss mot AML. Genom att uppreglera proteiner på cellytan kan AML-celler inhibera det medfödda immunförsvaret, vilket leder till att AML-celler undkommer immunförsvaret.
Målet med detta projekt är att identifiera vilka ytproteiner på AML-celler som inhiberar det medfödda immunförsvaret, särskilt NK-celler och makrofager. Denna kunskap kommer vi använda för att designa antikroppar som blockerar de identifierade målproteinerna, följt av validering av terapeutisk effekt i djurmodeller av AML. För att identifiera terapeutiska målproteiner på AML-celler kommer vi använda CRISPR-teknologin, som är ett effektivt verktyg för att slå ut funktionen av specifika gener. Vi kommer särskilt inrikta oss på att identifiera ytproteiner som uttrycks på leukemistamceller, en cellpopulation som utgör själva källan till AML.
Ett framgångsrikt utfall av detta projekt kommer leda till en ökad kunskap om hur AML-celler hämmar det medfödda immunförsvaret följt av initial validering av målproteinernas terapeutiska potential. På sikt är förhoppningen att denna forskning leder till nya immunterapier för behandling av AML, en sjukdom förknippad med låg överlevnad.