EARLY DETECTION AND PREDICTION OF TREATMENT OUTCOME IN PANCREATIC CANCER

Malin Åsa Margareta Sund
Umeå universitet
2020
Finansieras med
3 000 000 kr
Forskningsområde: translationell forskning

Bakgrund

Bukspottkörtelcancer förväntas närmaste åren bli en av de vanligaste orsakerna till cancerrelaterad död i världen. Trots stora framsteg inom cancerbehandling för flera cancerformer, har överlevnaden (3-5%) för bukspottkörtelcancer inte förbättrats under de senaste decennierna. Tidig bukspottkörtelcancer är relativt symptomfri, och bara en liten andel (25-30%) kan erbjudas botande kirurgi vid diagnos. Av de som opereras har dock en majortitet mikroskopiskt spridd sjukdom, då det med dagens diagnostiska metoder ibland vara svårt att veta om en cancer är mera spridd än den förefaller vara. Detta leder till snabba återfall efter kirurgi.

Beskrivning

Detta projekt handlar om att hitta blod-baserade markörer för bukspottkörtelcancer, samt att förfina diagnostiken och produktion av behandlings effekt med hjälp av markörer. Ett unikt material där blodprover som samlats vid olika tidpunkter innan patienterna insjuknat används. Markörer som identifieras kommer sedan att utvärdera i en grupp individer med en hög risk för att insjukna i bukspottkörtelcancer. I ett annat delprojektet används tumörvävnad från opererade patienter som samlats i sk. TMAs för att utvärdera om markörer som kan förutspå effekten av en given behandling. Både blod-och vävnadsmaterialen är kopplade till kliniska databaser.

Mål

Enligt de senaste siffrorna så måste man operera 25 patienter för att bota en en patient (NNT; number needed to treat 25:1), vilket leder till ett stort lidande för den enskilde både patienten samt en belastning på sjukvårdssystemet. Vi hoppas kunna identifiera markörer som kan användas för att tidigarelägga diagnosen av bukspottkörtelcancer, och på detta sätt möjliggöra att flera patienter kan erbjudas botande kirurgi. Dessutom genom att identifiera markörer som kan förutsäga god behandlingsrespons kunna kombinera bästa systembehandling med kirurgin och därmed ytterligare förbättra överlevnaden.