Sentinel node, eller portvakten, är den första lymfknuta i armhålan som tar emot lymfa från bröstet, och därmed också den första platsen där tumörceller samlas om spridning med lymfflödet sker vid bröstcancer. Om sentinel node är frisk behöver man idag inte ta bort flera lymfkörtlar från armhålan (axillutrymning). Eftersom axillutrymning medför en avsevärd risk för efterföljande besvär med armen, har man de senaste åren börjat undersöka om man kan avstå axillutrymning även när det föreligger mikroskopisk tumörspridning till sentinel node. Hittills är resultaten lovande, men underlaget är ännu för litet för att implementeras på bred front.
Den aktuella studien, som har döpts till SENOMAC, ställer frågan om axillutrymning behöver göras hos patienter med bröstcancer som har mikroskopisk tumörspridning till portvakten. För att få ett vetenskapligt högkvalitativt svar genomförs studien med randomisering, vilket innebär att patienter efter sin sentinel node biopsi slumpas till att antingen genomgå axillutrymning eller också avstå från den. Studien pågår vid många sjukhus i 6 olika europeiska länder. Målet är att visa att man kan begränsa omfattningen av kirurgin i armhålan, och därmed minska förekomst av besvär med armen, utan att försämra prognosen.
Med SENOMAC-studien vill jag visa att axillutrymning inte behöver göras vid mikroskopisk tumörspridning av bröstcancer till portvakten (sentinel node). Indirekt betyder det att det inte är själva kirurgin, men snarare andra tilläggsbehandlingar, som skyddar mot återfall. Jag vill åstadkomma en ändring av nationella och internationella riktlinjer där kirurgi i armhålan är bara så omfattande som behövs men inte onödigt stor. Detta behöver gälla alla grupper av patienter, inte bara det urvalet individer som fått delta i tidigare studier. I och med detta vill jag att livskvaliteten och armfunktionen förbättras för ett stort antal kvinnor.