Statistik kvinnor som forskar

Mångfald och jämställdhet bland forskare har potential att berika forskning. Det behövs fler kvinnor som forskar för att vi ska kunna göra alla nödvändiga framsteg och besegra cancer.

kvinnor vid ett dragskåp

Jämställdhet är ett problem överlag inom forskarsamhället vilket även avspeglar sig i vår statistik om fördelningen av forskningsanslag.

Vi strävar efter att fler kvinnor ska söka och få anslag hos oss. Vi uppmuntrar även kvinnor att söka om belopp som är jämförbara med de belopp som män ansöker om att få.

En viktig insats för förändring är transparens och på den här sidan publicerar vi därför våra data om fördelningen av forskningsanslag.

Läs mer om arbetet och se exempel på kvinnor som forskar här

35 procent av beviljade anslag från kvinnor

Grafen visar antal forskningsprojekt som fått anslag från Cancerfonden 2010-2023, uppdelat på kön.

Det är fler projekt som beviljas anslag nu jämfört med år 2010, men andelen beviljade projekt som leds av en kvinna jämfört med en man har inte förändrats så mycket över tid.

De senaste tretton åren har ungefär 35 procent av de beviljade projektansökningarna kommit från en kvinna och 65 procent kommit från en man.

Flest godkända anslag bland män mellan 50-60 år

Grafen visar fördelning av antal beviljade projekt under 2023, uppdelat på ålder och kön. 

Män får generellt fler godkända anslag i alla åldersgrupper, men det är störst skillnad bland forskare som är mellan 50-60 år. 

Beviljandegrad 2010-2023

Grafen visar beviljandegraden 2010-2023, uppdelat på kön. Beviljandegraden är andelen av inkomna projektansökningar som beviljas forskningsanslag från Cancerfonden.

Beviljandegraden har ökat för både män och kvinnor sedan 2010.

Däremot har inte skillnaden i beviljandegrad mellan könen förändrats så mycket under samma tidsperiod.

Män får högre anslag än kvinnor

Män får genomgående högre anslag jämfört med kvinnor. Under 2023 var medelanslaget under tre år 2,99 miljoner för kvinnor, medan medelanslaget för män var 3,32 miljoner. 

Cancerfondens målsättning är att alla medelanslag ska ligga på en miljon kronor per år, något som nästan alla kvinnor når upp till. 

Kvinnor ansöker generellt om lägre belopp än män. År 2023 ansökte kvinnorna i snitt om 200 000 kronor mindre än män.

De projekt som Cancerfonden finansierade mellan 2019-2021, och som leddes av en man, uppgick till ett värde på ungefär 1,19 miljarder. De projekt som leddes av en kvinna under samma tidsperiod finansierades med totalt 619 miljoner.

Fler kvinnor ägnade sig åt omvårdnadsforskning

Baserat på de forskningsansökningar som kom in under 2023 så forskar kvinnor och män på ungefär samma områden, med några undantag.

Grafen visar hur stor andel av kvinnor jämfört med män som ägnar sig åt respektive forskningsområde. 

Fler kvinnor ägnade sig åt omvårdnadsforskning. Sexton procent jämfört med två procent av männen. För grundforskning var det tvärtom. Var tredje man som skickade in en ansökan ägnade sig åt grundforskning, jämfört med var femte kvinna. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.

Illustration av ett brev