Alla rapporter genom åren
Alla rapporter genom åren
I Cancerfondsrapporten lyfter vi brister och ger förslag på förbättringar inom cancervård, prevention och forskning. Här hittar du alla Cancerfondsrapporter från 2006 och framåt.
Den palliativa vården i Sverige är inte jämlik. Idag är individens bostadsadress och sjukdom avgörande faktorer för vilken typ av palliativ vård som finns tillgänglig. Det visar Cancerfondsrapporten 2024 om palliativ vård.
Forskning är helt avgörande för en god cancervård och bygger på att häso- och sjukvården tar till sig och använder forskningens resultat så snart som möjligt. Cancefondsrapporten 2023 visar att forskning inte ges tillräckligt utrymme i vårdens organisation, styrning och uppföljning.
Den viktigaste slutsatsen av granskningen gjord till Cancerfondsrapporten 2022 är att det finns stora och outnyttjade möjligheter för samhället att agera och kraftsamla för en jämlik folkhälsa.
Cancerfondsrapporten 2022 visar på allvarliga brister i hur Sveriges regioner genomför de nationella screeningprogrammen för cancer. Idag är deltagande i mammografi, gynekologisk cellprovtagning och screening för tarmcancer i hög utsträckning en fråga om människors inkomst, utbildningsgrad och boendeadress.
Obesitas och övervikt är bland de största orsakerna till sjukdom och förlorade levnadsår i Sverige. Politiska initiativ och satsningar för att bromsa och vända överviktstrenden lyser dock ännu med sin frånvaro.
Cancerfondsrapporten 2020 visar att primärvården skulle kunna spela en större roll i arbetet med tidig upptäckt av cancer.
Cancerfondsrapporten 2019 redogör vi för hur Sverige ska återta sin topposition inom cancerforskningen.
Tre av tio cancerfall går att förebygga. Det finns stora luckor i vad samhället gör för att förebygga cancer. För att färre ska drabbas krävs det att politiker tar ansvar och förebygger orsaker som är välkända och går att påverka.
Sverige är inte ett jämlikt land. Skillnaderna i hälsa mellan olika socioekonomiska grupper är stora och ökande. Cancerfondsrapporten 2019 tittar på socioekonomiska skillnader, kompetensförsörjning, högspecialiserad vård och väntetider.
En tredjedel av alla cancerfall är livsstilsrelaterade. Senare års forskning visar på ett tydligt samband mellan övervikt och fetma och risk för cancer. Matvanor i kombination med lägre grad av fysisk aktivitet är boven i dramat.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.