Foto: Melker Dahlstrand.
Foto: Melker Dahlstrand.

Appar kan hjälpa till i cancervården

Exemplen blir allt fler på appar som till en ringa kostnad kan öka vårdkvalitet, snabba på processer och förbättra patientupplevelsen. Men landstingen verkar fortfarande inte ha förstått själva poängen.

I juni 2017, på den stora cancerkonferensen ASCO, redogjordes för en studie som genomförts vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i USA. Konceptet var mycket enkelt: En försöksgrupp gavs möjligheten att självrapportera symtom direkt till klinik via ett webbgränssnitt.

Den randomiserade studien omfattade 766 patienter som fick cytostatikabehandling för spridd bröst-, lung-, urinvägs- eller gynekologisk cancer.

Resultatet slog många med häpnad: Överlevnaden i den svårt sjuka försöksgruppen ökade med fem månader jämfört med en kontrollgrupp i samma studie. Denna överlevnadsvinst är i samma storleksordning som för målinriktade läkemedel vilka vården är beredd att betala hundratusentals kronor för. 

När kommer genombrottet? 

På den kommersiella marknaden för smartmobiler, smartklockor, aktivitetsarmband etcetera är i dag personlig hälsa en av de starkaste trenderna. Många av de cancerrelaterade appar som finns fritt tillgängliga i dag, via till exempel App Store, är dock inte särskilt innovativa eller interaktiva - det rör sig mest om vackert förpackad information.

Undantaget är olika varianter av appar som är till för att dokumentera och utvärdera hudförändringar med smartmobilens kamera. 

I Sverige väntar vi fortfarande på genombrottet för appar inom sjukvården. Ett stort hinder har varit de olösta regulatoriska och juridiska frågorna. Men nu börjar hindren röjas bort av flera aktörer.

Ett exempel är en app för att följa upp och utveckla säkerheten efter operationer som nu har börjat användas skarpt inom svensk sjukvård. Som många appar är den tekniskt sett en mycket enkel lösning, men så mycket mer kraftfull i praktiken. Via ett spartanskt gränssnitt går patienten igenom ett antal frågor, dag för dag, efter operationen. Ingen information lagras i mobilen, utan överförs direkt till sjukvårdens säkra system. 

Appar för samlad information 

En annan app som används kliniskt är BarncancerAppen som samlar all information på ett ställe för barn som vårdas för cancer och deras familjer. Den har utvecklats av personal på barnonkologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus tillsammans med föräldrar till barn som vårdats på kliniken. 

Ett intressant projekt under utveckling är en webbaserad e-hälsotjänst, med en app för dator eller mobiltelefon som ska hjälpa män som behandlats för prostatacancer. Precis som med BarncancerAppen är syftet att göra all information och allt stöd överblickbart genom att samla det på ett och samma ställe. Appen håller reda på allt från bokning av vårdmöten till råd om läkemedel, kost och träning.

En annan svensk app under utveckling är While You Are Waiting, vars grundkoncept har tagits fram av en grupp med personal från Akademiska sjukhuset i Uppsala, stödd av Innovation Akademiska. Syftet är att stärka stödet för lungcancerpatienter som befinner sig i vårdkedjans första, ovissa del - mellan misstanke om sjukdom och behandlingsstart. 

1177 som plattform 

Men det kanske viktigaste projektet av den här typen är ett som Regionala cancercentrum (RCC) arbetar med, på såväl regional som nationell nivå, där syftet är att använda 1177 som plattform för att erbjuda tillgång till Min vårdplan i digital form. 

Ett löftesrikt område som tyvärr möter stor friktion inom vissa landsting är teledermatologi, det vill säga telemedicinska lösningar för bedömning av hudförändringar.

En avhandling från Göteborgs universitet (2017) bekräftar det som tidigare fastslagits: Att ett enkelt system baserat på ett dermatoskop kopplat till en smartmobil gör det möjligt för primärvården att samarbeta tätt ihop med specialistsjukvården på ett patientsäkert sätt. Projekt med olika teknisk inriktning pågår i flera delar av landet, bland annat i Göteborg, Uppsala, Umeå och Stockholm.

Hela Cancerfondsrapporten 2018

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.