Kraftsamling för cancerforskning

Ett slag för Cancerfonden – ett tävlingskoncept där golfklubbar samlar in pengar till förmån för Cancerfonden. Vara-Bjertorp GK är en av de klubbar som arrangerat och engagerat sig flest gånger och som blivit en ledande kraft i kampen mot cancer. Nu inspirerar klubbens framgångar till att fler inom golfsverige engagerar sig. 

På den grönskande banan vid Vara-Bjertorp GK samlas inte bara passionerade golfare för att utmana varandra på fyrboll, utan också för att bidra till en kamp som berör oss alla – kampen mot cancer. 

Hanna Thorsén, tidigare klubbchef på Vara-Bjertorp GK har engagerat sig i över 25 år på denna anrika klubb som ligger endast en järnfemma bort från Bjertorp slott.

Men det är inte bara hennes engagemang för golfen som är imponerande, utan hennes och klubbens dedikation till att bidra till cancerforskningen genom att arrangera golftävlingen.

Vi alla har en relation till det här med cancer tyvärr.

Ett slag för Cancerfonden är ett tävlingskoncept där golfklubbar samlar in pengar till förmån för Cancerfonden. 

– Alla blir vi drabbade. Vi alla har en relation till det här med cancer tyvärr. Även om man inte är drabbad själv så känner man oftast någon i sin närhet som är det, så man blir ju påverkad av det och det ligger en varmt om hjärtat, säger Hanna Thorsén.

Legat i topp över de golfklubbar som samlat in mest pengar till Cancerfonden

Med en medlemsbas på runt 800 personer och runt 7000 besökare årligen är Vara- Bjertorp inte bara en plats för passionerade golfare utan också en knutpunkt för gemenskap.

I över 20 år har klubben varit en stark kraft i kampen mot cancer, som startades av några medlemmar i klubben långt innan ”Ett slag för Cancerfonden” fanns. 

– 2020 passerade vi 1,5 miljoner i skänkta pengar. Förra året fick vi in 80 000. Det är vi mycket nöjda med, säger Hanna Thorsén. 

Engagemanget kommer från flera olika håll i klubben. Startavgiften till tävlingen har skänkts helt, med möjlighet att skänka mer om man vill.

Fler engagerar sig under dessa tävlingar för att det är för en bra sak.

Vid varje tillfälle då ranchen används under dagen, går intäkterna till Cancerfonden. Restaurangen på plats bidrar också genom att baka kakor och skänka en del av intäkterna från lunchen.

Då tävlingen marknadsförs innan evenemanget så finns även möjlighet för de som inte kan delta under dagen att bidra med gåvor via swish. 

– Fler engagerar sig under dessa tävlingar för att det är för en bra sak, säger Hanna Thorsén. 

Birdies som bidrar

De stora pengarna kommer från företag som är med och bidrar och det som genererar mest är när de tävlande slår en birdie.

Företagen förbinder sig att donera 100 kronor för varje birdie som görs under tävlingsdagen. Med tio företag som deltar och bidrar, blir varje birdie värd hela 1000 kronor. 

– Denna innovativa metod för att samla in pengar har lockat många att delta, oavsett deras prestationer på banan, säger Hanna Thorsén och konstaterar att detta är ett koncept de definitivt kommer fortsätta med även på kommande tävling. 

Får man ihop 10 000 så är det en bra start

Inför årets tävling finns det ingen brist på entusiasm eller ambition. Med ett sikte på att överträffa föregående års insamlingsmål uppmanar Hanna fler klubbar att engagera sig i kampen mot cancer. 

– Har man inte som golfklubb arrangerat en sådan här tävling än, så tycker jag att man ska vara med. Alla har ju någon form av relation till cancer. Huvudsaken är att man gör nånting. Varje krona är värdefull. Får man ihop 10 000 så är det en bra start, konstaterar Hanna Thorsén.  

I höst är det dags igen för klubben att slå ett slag, inte bara på banan utan också i kampen mot cancer. Tack vare Vara-Bjertorp GK, är fairways inte bara platser för sport utan också för förändring och hopp. 

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.