Starta en insamling

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera dig och andra i en livsviktig fråga. Var med och se till att färre drabbas och fler överlever cancer. 

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera dig och andra i en livsviktig fråga. Var med och se till att färre drabbas och fler överlever cancer. 


Rosa insamling

Bli en del av del av Rosa Bandet-kampanjen via din insamling. Tillsammans färgar vi Sverige rosa!

Skapa rosa insamling

Klara, färdiga, gå!

Ladda ner Löpbandet och starta din insamling i dag. Spring eller gå, varje kilometer och krona räknas i kampen mot cancer. 

Till Löpbandet  

Ett par springer i skogen

Se alla insamlingar

Alla insamlingar har en egen sida. Om du vill få inspiration eller bidra till en insamling hittar du alla nystartade insamlingar här. Letar du efter en äldre insamling går det bra att söka på insamlingens namn.

Se aktuella insamlingar

Hör av dig till oss

Här nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar. Om du har andra funderingar, eller vill bolla insamlingsidéer, får du gärna höra av dig till oss: insamlingar@cancerfonden.se eller 010-199 10 10.

Vanliga frågor och svar

Vad är viktigast att tänka på när jag driver en insamling?

För att din insamling ska lyckas är givarnas förtroende viktigt.

Tänk på att: 

 • Tydligt uppge att insamlingen är till förmån för Cancerfonden. 
 • Inte använda vår logotyp. Gör istället insamlingen så personlig som möjlig.
 • Undvik att hantera gåvorna själv, uppmana istället att skänka direkt till din insamling på vår hemsida så att givaren får en bekräftelse från oss.
 • Om en del av gåvorna ska täcka kostnader för insamlingen är det viktigt att du uppger hur mycket. Se till att löpande överföra andelen som ska till oss. Allra bäst är om du hittar ett annat sätt att täcka dina kostnader på, så att hela gåvan går till oss.
 • Genom att själv skänka en första gåva inspirerar du andra att ge. Tänk på att beloppet av första gåvan och målet du sätter kan påverka vad andra kommer att ge.

Vilka slags insamlingsaktiviteter kan jag göra?

Det viktiga med aktiviteten är att den betyder något för dig och din givare, oavsett om den är liten eller stor. Här några exempel:

 • Du kan delta i ett lopp och be andra att ”sponsra dig”.
 • Som privatperson kan du tillverka och sälja produkter, till exempel ett armband.
 • Du kan anordna en aktivitet som givarna ska delta i – ett lopp, en match, promenad eller konsert till förmån för Cancerfonden. För den typen av insamling rekommenderar vi att ni är flera att hjälps åt, till exempel att ni är en förening eller klubb. 
 • Planerar du ett evenemang där fler än 100 personer förväntas delta, anmäl gärna detta i god tid till insamlingar@cancerfonden.se så kan vi ha en dialog om eventet.

Kontakta oss genom att skicka ett mail till insamlingar@cancerfonden.se

Hur kan jag sprida min insamling?

Berätta om din insamling på webben, sociala medier och i din närmiljö med till exempel affischer. Några saker att tänka på:

 • Uppge alltid att insamlingen är ”till förmån för Cancerfonden”.
 • För att alla ska förstå att insamlingen drivs av dig, och inte av oss, ber vi dig att inte använda vår logotyp.
 • Har du eget företag, eller är ni arbetskollegor som startar insamlingen, behöver ni vara noga med att det är du/ni och inte företaget som driver insamlingen.
 • Får du stöd från företag ska det alltid framgå att det är din insamling som de stödjer och inte Cancerfonden. Anledningen är att företagssamarbete med Cancerfonden är reglerat i avtal.

Varför är det bra att skänka en första gåva till sin egen insamling?

Genom att skänka en första gåva till din egen insamling inspirerar du andra att bidra och visar ungefär hur mycket som kan vara ett rimligt belopp på en gåva.

På vilka sätt går det att skänka till insamlingen?

Det går att skänka ett valfritt belopp via Swish, betalkort eller internetbank till en insamling.

Det finns två sätt att Swisha: Antingen som betalalternativ på vår hemsida, som registrerar gåvan utan dröjsmål, eller att skänka till insamlingen direkt från Swish-appen genom att skriva ordet BESEGRA i meddelande-fältet, följt av insamlingens unika ID och ditt namn om du vill att det ska synas på insamlingen, annars presenteras gåvan anonymt. OBS! Det tar upp till 2 arbetsdagar innan gåvan dyker upp på insamlingssidan. Är du osäker på att gåvan har kommit fram kan du granska din betalning under ”Händelser” i Swish-appen.

Hur använder Cancerfonden mina insamlade pengar?

Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. För att nå dit arbetar vi med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete.

Sedan Cancerfonden grundades 1951 har vi delat ut närmare 10 miljarder kronor till svensk cancerforskning och överlevnaden i cancer har mer än fördubblats.

Mer om vårt arbete

Kan jag bestämma vad pengarna på min insamling ska användas till?

Nej, du kan inte bestämma att pengarna till exempel ska gå till forskning kring en särskild cancerform. På vår hemsida beskriver vi hur det går till när vi väljer ut vilka forskningsprojekt som får stöd av oss.

Om forskningsfinansiering

Går det att ge en gåva anonymt?

Ja, om den som skänker en gåva inte uppger sitt namn registreras gåvan som anonym.

Hur hanterar jag insamling av kontanter?

Vi avråder från att samla in kontanter. Uppmana istället givarna att skänka direkt på din insamlingssida.

Om du har samlat in kontanter ber vi dig att utan dröjsmål överföra motsvarande belopp till din insamlingssida.

Behöver jag betala skatt för insamlingsintäkterna?

Insamlingar till Cancerfonden är skattefria, men tänk på att all försäljning av produkter och tjänster kan leda till skattekonsekvenser. Läs mer på Skatteverkets hemsida, särskilt avsnitten om hobbyverksamhet och torghandel.

Skatteverket

Kan jag sälja produkter till förmån för Cancerfonden?

Ja, som privatperson kan du göra det om du följer våra riktlinjer:

 • Tillverkning och försäljning ska drivas i ett privat sammanhang, vilket innebär att försäljning via en butik inte är möjligt.
 • Bäst är om du säljer produkten mot att givaren skänkt en gåva till din insamlingssida.
 • Om gåvan ska täcka materialkostnaden uppge tydligt hur många kronor per såld produkt som går till Cancerfonden. Överför motsvarande summa löpande till din insamlingssida.
 • Undvik att uppge att ”vinsten” går till Cancerfonden eftersom givaren behöver veta vid gåvotillfället hur mycket hen skänker till Cancerfonden.
 • Värna om dina givares förtroende och se till att deras gåva kommer till oss oavkortat. Du ska till exempel inte använda gåvor för att köpa material till framtida insamlingsaktiviteter.

Hur kan min bok eller min låt bidra till kampen mot cancer?

Du kan sälja böcker eller skivor till förmån för Cancerfonden om du gör det som privatperson och redovisar de insamlade pengarna på en insamlingssida hos oss. Vi kommer i kontakt med många som vill berätta om sin erfarenhet av cancer, ibland i form av låtar. Ibland har vi haft möjlighet att tipsa och länka till låten i våra kanaler, men det är inget vi kan utlova.

Kan jag auktionera produkter till förmån för Cancerfonden?

Ja, det kan du göra. Till exempel med tjänsten Tradera. Ett bra sätt att skapa trygghet kring auktionen är att skapa en insamlingssida på vår hemsida som du överför pengarna till efter avslutad auktion och återkopplar till deltagarna vad utfallet blev.

Se exempel på auktionsinsamling

Får jag använda Cancerfondens logotyp eller bilden på årets rosa band?

Nej, Cancerfondens logotyp (och symboler som årets rosa band) får bara användas för aktiviteter som vi själva eller våra samarbetspartner genomför. Uppge istället att insamlingen är till förmån för Cancerfonden.

Kan jag välja att belopp för varje enskild gåva syns på minnesinsamlingen?

Nej, det går tyvärr inte. På minnesinsamlingar visas vem som skänkt gåvan och totalsumman, inte varje enskilt gåvobelopp.

Kan jag få ett minnesblad som summerar minnesinsamlingen?

För att få ett minnesblad (digitalt eller utskrivet) som summerar insamlingen, kontakta oss på insamlingar@cancerfonden.se i god tid. Uppge namn, länken till din insamling och eventuellt leveransadress.

Kontakta oss genom att skicka e-post till insamlingar@cancerfonden.se

När ska jag avsluta min insamling?

Om du känner du att du är klar med insamlingen kan du uppdatera texten och tacka alla som har bidragit på olika sätt.

Det gör du genom att logga in på ditt konto. Du kan sen välja att avsluta insamlingen, vilket kommer att synas som en textrad på din sida.

Om du har tankar på att göra insamlingen till en återkommande aktivitet kan du istället uppdatera texten med tack till alla och ”på återseende”, och sen uppdatera igen när det närmar sig nästa aktivitet. Då kan du fortsätta använda samma webbadress till din insamling, som du kanske redan hänvisar till på webben eller i sociala medier.

Företag och insamlingar

Kan företag driva en insamling till förmån för Cancerfonden?

Bara privatpersoner och ideella föreningar kan driva en insamling till förmån för Cancerfonden. Kollegor på en arbetsplats får gärna driva en insamling, men utan att vara kopplad till företagets försäljning. Undantag är Ungt Företagande.

För företag finns andra sätt att stödja kampen mot cancer. Stöd oss som företag

Kan företag bidra till en insamling?

Ja, företag får gärna bidra genom att stödja insamlingar på olika sätt.