Bli en drivande kraft i kampen mot cancer

Att driva en egen insamling till förmån för Cancerfonden är ett bra sätt att engagera sig och andra i en livsviktig fråga. Var med och bidra till att färre drabbas och fler överlever cancer i framtiden.
Välj den insamlingsform som passar dig bäst:

Kontakta oss

Har du frågor om att starta egen insamling? Ta gärna en titt på Frågor & svar här nedan och kontakta oss om du fortfarande har funderingar, eller vill bolla insamlingsidéer.

Givarservice
Mejla eller ring:

Frågor & svar

Vad är viktigast att tänka på när jag driver en insamling?

För att din insamling ska lyckas är givarnas förtroende viktigt. Tänk på att:
- Uppge tydligt att insamlingen är till förmån för Cancerfonden.
- Inte använda vår logotyp. Gör istället insamlingen så personlig som möjlig.
- Undvik att hantera gåvorna själv, uppmana istället att skänka direkt till din insamling på vår webbplats så att givaren får en bekräftelse från oss.
- Om en del av gåvorna ska täcka kostnader för insamlingen är det viktigt att du uppger hur mycket. Se till att löpande överföra andelen som ska till oss. Allra bäst är om du hittar ett annat sätt att täcka dina kostnader på, så att hela gåvan går till oss.
- Genom att själv skänka en första gåva inspirerar du andra att ge. Tänk på att beloppet av första gåvan och målet du sätter kan påverka vad andra kommer att skänka.

Får jag använda Cancerfondens logotyp eller bilden på årets rosa band?

Nej, Cancerfondens logotyp (och symboler som årets rosa band) får endast användas för aktiviteter som vi själva eller våra samarbetspartner genomför. Uppge istället att insamlingen är till förmån för Cancerfonden.

Kan företag driva en insamling till förmån för Cancerfonden?

Endast privatpersoner och ideella föreningar kan driva en insamling till förmån för Cancerfonden. Kollegor på en arbetsplats får gärna driva en insamling, men utan att vara kopplad till företagets försäljning. Undantag är Ungt Företagande. För företag finns andra sätt att stödja kampen mot cancer.

Kan företag bidra till en insamling?

Ja, företag får gärna bidra genom att stödja insamlingen på olika sätt.

Hur använder Cancerfonden mina insamlade pengar?

Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. För att nå dit arbetar vi med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete. Sedan Cancerfonden grundades 1951 har vi delat ut närmare 10 miljarder kronor till svensk cancerforskning och överlevnaden i cancer har mer än fördubblats.

Kan jag bestämma vad pengarna på min insamling ska användas till?

Nej, du kan inte bestämma att pengarna exempelvis går till forskning kring en särskild cancerform. På vår webbplats beskriver vi hur det går till när vi väljer ut vilka forskningsprojekt som får stöd av oss.

Kan jag sälja produkter till förmån för Cancerfonden?

Ja, som privatperson kan du göra det om du följer våra riktlinjer:
- Tillverkning och försäljning ska drivas i ett privat sammanhang, vilket innebär att försäljning via en butik inte är möjligt.
- Bäst är om du säljer produkten mot att givaren skänkt en gåva till din insamlingssida.
- Om gåvan ska täcka materialkostnaden uppge tydligt hur många kronor per såld produkt som går till Cancerfonden. Överför motsvarande summa löpande till din insamlingssida.
- Undvik att uppge att ”vinsten” går till Cancerfonden eftersom givaren behöver veta vid gåvotillfället hur mycket hen skänker till Cancerfonden.
- Värna om dina givares förtroende och se till att deras gåva kommer till oss oavkortat. Du ska t ex inte använda gåvor för att köpa material till framtida insamlingsaktiviteter.

Behöver jag betala skatt för insamlingsintäkterna?

Insamlingar till Cancerfonden är skattefria, men tänk på att all försäljning av produkter och tjänster kan leda till skattekonsekvenser. Läs mer på Skatteverkets webbplats, särskilt avsnitten om hobbyverksamhet och torghandel.

På vilka sätt kan jag skänka till insamlingen?

Du som givare kan skänka ett valfritt belopp via Swish, betalkort eller internetbank. Det finns två sätt att Swisha: Antingen som betalalternativ på vår webbplats som registrerar gåvan utan dröjsmål, eller att skänka till insamlingen direkt från Swish-appen genom att skriva ordet BESEGRA i meddelande-fältet, följt av insamlingens unika ID samt ditt namn om du vill att det ska synas på gåvan, annars presenteras gåvan anonymt. OBS! Det tar upp till 2 arbetsdagar innan gåvan dyker upp på insamlingssidan. Är du osäker på att gåvan har kommit fram kan du granska din betalning under ”Händelser” i Swish-appen.

Varför är det bra att skänka en första gåva till sin egen insamling?

Genom att skänka en första gåva till din egen insamling inspirerar du andra att bidra och visar ungefär hur mycket som kan vara ett rimligt belopp på en gåva.

Hur kan jag kommunicera kring min insamling?

Berätta om din insamling på webben, sociala medier och i din närmiljö med exempelvis affischer. Några saker att tänka på:
- Uppge alltid att insamlingen är ”till förmån för Cancerfonden”.
- För att alla ska förstå att insamlingen drivs av dig, och inte av oss, ber vi dig att inte använda vår logotyp.
- Har du eget företag, eller är ni arbetskollegor som startar insamlingen, behöver ni vara noga med att det är du/ni och inte företaget som driver insamlingen.
- Får du stöd från företag ska det alltid framgå att det är din insamling som de stödjer och inte Cancerfonden. Anledningen är att företagssamarbete med Cancerfonden är reglerat i avtal.

Hur kan jag auktionera produkter till förmån för Cancerfonden?

Det kan du göra exempelvis med tjänsten Tradera. Ett bra sätt att skapa trygghet kring auktionen är att skapa en insamlingssida på vår webbplats som du överför pengarna till efter avslutad auktion och återkopplar till deltagarna med vad utfallet blev.

Hur hanterar jag insamling av kontanter?

Vi avråder från att samla in kontanter. Uppmana istället givarna att skänka direkt på din insamlingssida. Har du samlat in kontanter ber vi dig att utan dröjsmål överföra motsvarande belopp till din insamlingssida.

Hur kan min bok eller min låt bidra till kampen mot cancer?

Du kan sälja böcker eller skivor till förmån för Cancerfonden om du gör det som privatperson och redovisar de insamlade pengarna på en webbinsamling hos oss. Vi kommer i kontakt med många som vill berätta om sin erfarenhet av cancer, ibland i form av låtar. Ibland har vi haft möjlighet att tipsa och länka till låten i våra kanaler, men det är inget vi kan utlova.

Vilka slags insamlingsaktiviteter kan jag göra?

Aktiviteten kan vara liten eller stor, det viktiga är att det betyder någonting för dig och dina givare.
- Du kan exempelvis delta i ett lopp och be andra att ”sponsra dig”. Som privatperson kan du också tillverka och sälja produkter, t ex ett armband.
- Du kan också anordna en aktivitet som givarna ska delta i – ett lopp, en match, promenad eller konsert till förmån för Cancerfonden. För den typen av insamling rekommenderar vi att ni är flera att hjälps åt, t ex att ni är en förening eller klubb.
- Planerar du ett evenemang där fler än 100 personer förväntas delta, anmäl gärna detta i god tid till insamlingar@cancerfonden.se så kan vi ha en dialog.

Måste min insamlingsaktivitet äga rum i oktober?

Just de rosa insamlingarna vänder sig till alla som vill göra en aktivitet under kampanjperioden för Rosa Bandet som pågår från mitten av september till sista oktober. Vill du driva en insamling under andra delar av året kan du starta en vanlig insamling.

När ska jag avsluta min insamling?

Känner du att du är klar med insamlingen kan du uppdatera texten och tacka alla som har bidragit på olika sätt. Det gör du genom att logga in på ditt konto. Du kan sedan välja att avsluta insamlingen, vilket kommer att synas som en textrad på din sida. Om du har tankar på att göra insamlingen till en återkommande händelse kan du istället uppdatera texten med tack till alla och ”på återseende”, och sen uppdatera igen när det närmar sig nästa aktivitet. Då kan du fortsätta använda samma webbadress till din insamling, som du kanske redan hänvisar till på webben eller i sociala medier.

Kan jag välja så att belopp för varje enskild gåva syns på minnesinsamlingen?

Nej, det går tyvärr inte. På minnesinsamlingar visas vem som skänkt gåvan och totalsumman, inte varje enskilt gåvobelopp.

Kan jag ge en gåva anonymt?

Ja, om du inte uppger ditt namn när du ger en gåva registreras gåvan som anonym.

Kan jag få ett minnesblad som summerar minnesinsamlingen?

För att få ett minnesblad (digitalt eller utskrivet) som summerar insamlingen kontakta i god tid insamlingar@cancerfonden.se. Uppge namn, länken till din insamling och eventuellt leveransadressen.