I Västra Götaland insjuknar 25 procent fler män än kvinnor i cancer. Dessutom söker män ofta vård för sent. Det innebär en dubbel utmaning som kostar liv och som kräver gemensamma insatser från hela samhället, skriver Ulrika Årehed Kågström.
Varje år drabbas närmare 5 000 fler män än kvinnor av cancer i Sverige. Cancerfondens nya kartläggning visar att i Västra Götalands län insjuknar 895 vuxna män per 100 000 invånare varje år – jämfört med 715 kvinnor.
Det motsvarar en skillnad på 25 procent. Mönstret är detsamma i alla 21 regioner - cancerincidensen är högre bland män än kvinnor.
Tidig upptäckt av cancer är viktigt för att öka chanserna till överlevnad samt möjliggöra mer effektiva och skonsamma behandlingar. Ändå är det de som drabbas mest – män – som i lägst utsträckning söker vård i tid.
En Novus-undersökning som Cancerfonden låtit genomföra visar att fyra av tio män inte söker vård trots att de upptäckt en ny knöl på kroppen.
Vanliga symtom på cancer är bland annat knölar på kroppen, förändrade födelsemärken, långvarig hosta, blod i urin eller avföring, långvarig feber och oförklarlig viktminskning. Att känna till dessa tecken – och att agera på dem – kan vara avgörande.
I Västra Götaland deltar 61 procent av männen och 67 procent av kvinnorna tarmcancerscreening – männens deltagande är alltså lägre än kvinnornas.
Screening för tarmcancer är i dagsläget det enda nationella screeningprogrammet som omfattar båda könen, och att männen deltar i lägre utsträckning påverkar deras chanser till tidig upptäckt – ett mönster som behöver tas på allvar.
För kvinnor upptäcks cirka 74 procent av de vanligare cancerformerna i ett tidigt skede – för män är siffran 70 procent. Denna skillnad motsvarar 1 000–1 500 cancerfall per år i Sverige.
Kunskap om cancersymtom och vikten av att söka vård i tid är livsviktigt för alla människor – oavsett könstillhörighet. Men helt uppenbart behövs en särskild kraftsamling för att nå fler män.
För att förändring ska bli verklighet krävs både politisk vilja och bred samverkan. Från Cancerfondens sida vill vi rikta en uppmaning till:
Fler män än kvinnor drabbas av cancer – och för många upptäcks sjukdomen för sent. Inte för att vården saknas, utan för att informationen inte når fram i tid. Det kan vi ändra på – om vi agerar tillsammans.
Ulrika Årehed Kågström
Generalsekreterare Cancerfonden