”Nu blir det gröt och benböj varje dag”

Gröt, paella och benböj. Så tar familjen Alvarez Martínez med sig de goda vanorna in i hösten.

Familjen Alvarez Martinez har kommit igång med nya hälsosamma vanor. "Jag har faktiskt gjort mina övningar nästan varje dag, och jag känner skillnad i kroppen. Jag märker att jag orkar mer när jag yogar, säger mamma Gabriela Alvarez Roosvall. Foto: Nicke Johansson

I början av sommaren gjorde vi ett besök hemma hos familjen Alvarez Martínez i Mariestad.

Vi ville veta hur de – en vanlig familj med två barn – får ihop livspusslet och hur mycket de funderar kring mat och fysisk aktivitet i vardagen.

Lite är väl bättre än inget?

Det visade sig att familjen är väl medveten om att det finns ett samband mellan levnadsvanor och cancer, och att vanor och beteenden grundläggs tidigt.

Att 28 procent av alla cancerfall går att förebygga med hälsosamma levnadsvanor är ett faktum som familjen Alvarez Martínez har reflekterat över.

Nu är vi tillbaka hos dem, tre månader efter vårt första besök.

Storasyster Lúa ser mest fram emot att hennes konståkning ska börja igen. Hon vill göra piruetter och hopp. Foto: Nicke Johansson

En sommar – med lov för barnen och semester för de vuxna – har passerat och det drar ihop sig till skolstart och vardagspusslande.

– Det ska bli skönt att få lite fasta ramar igen, erkänner mamma Gabriela. Jag hade kommit igång riktigt bra med extra styrketräning, men nu under semestern när alla rutiner försvann gick det inte lika bra. 

Det var Gabrielas man, Carlos, som fick henne att börja styrketräna regelbundet.

– Hon klagade på att hon inte orkade riktigt så mycket som hon ville på sin yoga och pratade om att hitta andra träningsformer, men tyckte att det var svårt att få till i vardagspusslet. Då sa jag att varför börjar du inte bara göra något litet här hemma, som situps och armhävningar? Lite är väl bättre än inget?

Två barn och deras pappa övar yoga i ett vardagsrum
Även Carlos har rört sig mer på sistone. Projektet med att få hela familjen att löpträna tillsammans har inte blivit av, men Carlos och sexåriga dottern Lúa har börjat sticka ut på egen hand och springa. Foto: Nicke Johansson

Känner sig starkare

Så Gabriela började göra det hon kallar för 10-10-10. Tio benböj, tio situps och tio armhävningar.

– Jag har faktiskt gjort mina övningar nästan varje dag, och nu kör jag till och med 20-20-20, berättar hon stolt. Och jag känner skillnad i kroppen. Jag känner mig starkare och märker att jag orkar mer när jag yogar.

Egentiden känns värdefull.

Även Carlos har rört sig mer på sistone. Projektet med att få hela familjen att löpträna tillsammans har inte blivit av, men Carlos och sexåriga dottern Lúa har börjat sticka ut på egen hand och springa.

– Eller, springa och springa. Vi springer en liten bit, går lite, stannar och pratar en stund, sen springer vi lite till, och så håller vi på. Jag tror att det funkar just eftersom jag och Lúa får lite egentid bara vi två, utan att lillebror är med. Och det känns värdefullt, säger Carlos.

Längtar till simhallen

Familjen ser fram emot att simhallen ska öppna igen efter coronanedstängningen. 

– Jag tycker verkligen att det ska bli kul att få åka och bada med barnen igen, säger Carlos och ler. 

– Jag skulle kanske också haka på i år, funderar Gabriela. Då kan vi vuxna turas om att simma lite. Och biblioteket ligger ju alldeles intill... Det skulle kunna bli en bra veckorutin. Kanske på fredagseftermiddagarna?

Lua och mamma Gabriela övar yogar på mattan i vardagsrummet.
Tack vare online-klasser har Gabriela kunnat fortsätta med yogan två gånger i veckan och det verkar ha inspirerat dottern Lua. Foto: Nicke Johansson

Storasyster Lúa ser mest fram emot att hennes konståkning ska börja igen. Hon vill göra piruetter och hopp. Hon demonstrerar på köksgolvet medan lillebror Oli hämtar sin plastkamera så att han också kan ta bilder, som vår fotograf på plats.

Nu är Oli, som fyllt fyra år under sommaren, tillräckligt gammal för att börja i skridskoskola.

Kompisarna inspirerade

Familjen har funderat en del på sina kostvanor, men trots att de egentligen vet vad som behöver göras krävdes både tid och inspiration innan de fick till en förändring.

Var med och besegra cancer

Stöd cancerforskningen

– Det var en vän till mig som råkade nämna att hon åt gröt till frukost, och då kom jag att tänka på en annan bekant som jag vet har bra kost- och träningsvanor som också äter gröt, och då blev jag inspirerad och bestämde mig för att testa, berättar Gabriela.

Hela maskineriet går som en klocka.

– Vi åt mackor innan, och det är väl inte dåligt i sig, men min mage mår mycket bättre av havregrynsgröt med havredryck till. Hela maskineriet går som en klocka nu. Så vi har inte dragit ner så mycket på köttet, som vi pratade om sist, men det här är ändå en förändring som jag är väldigt nöjd med, och då är det lätt att hålla i. Som med mina styrkeövningar.

Familjen Alvarez Martinez hjälps åt med att laga paella.
Den här dagen blir det grönsakspaella till middag hemma hos Alvarez Martínez och hela familjen hjälper till. Foto: Nicke Johansson

Enligt dietisten Sara Ask är havregrynsgröt ett bra sätt att starta dagen på:

– Havre är 100 procent fullkorn och det är något som många i Sverige får i sig för lite av. Mat med fullkorn ger mycket näring, mättar bra och stärker tarmfloran, säger hon.

Barn har olika aptit

En annan som upptäckt att hon gillar grötfrukost är Lúa. Hon är vanligtvis petig med maten, men havregrynsgröt tycker hon mycket om. Hon ser alltid fram emot frukosten och kan dricka smoothie, äta en stor portion gröt med mjölk och en macka.

Lillebror Oli däremot är ingen frukostmänniska, han vill helst bara äta frukt på morgonen. Men på kvällen är han desto hungrigare.

Oli hjälper till med matlagningen
"Barn är bättre än vuxna på att inte äta när de inte är hungriga, och mitt bästa tips är att låta det gå tillräckligt lång tid mellan måltiderna, kanske två-tre timmar. Det får gärna kurra lite i magen" säger dietisten Sara Ask. Foto: Nicke Johansson.

Att barn har olika aptit är vanligt.

– För alla som har aptit är frukost ett jättebra sätt att starta dagen på, men man ska följa aptiten och inte tvinga någon att äta, säger Sara Ask. En frukt eller en smörgås på förmiddagen när aptiten har vaknat är ett bättre alternativ för dem som har svårt att äta på morgonen.

Den här dagen blir det grönsakspaella till middag hemma hos Alvarez Martínez och hela familjen hjälper till.

Oli och Lúa hackar gröna bönor, Gabriela rensar paprikan, Carlos plockar fram zucchini och morfar Juan Ramón som är på besök står vid den stora paellapannan och ser till att alla ingredienser kommer i rätt ordning.  

När maten är klar äter Oli tre portioner paella i rask takt, sen fyller han på med lite västerbottenost och en knäckemacka med smör. Lúa äter bara en liten portion paella, efter att pappa Carlos pillat bort all paprika.

När alla i familjen hjälps åt med en uppgift utifrån sina förutsättningar ökar sannolikheten att fler i familjen får ett hållbart driv och vill vara med och ta ansvar. Foto: Nicke Johansson.

Hon tycker att morfar har haft i för mycket svartpeppar den här gången. När hon ätit lite paella får hon yoghurt med havrepuffar att fylla på med, och då vill Oli också ha.

– Jag förstår inte hur han får plats med allt i den här lilla kroppen, säger Gabriela när hon och Carlos tar med sig barnen för att borsta tänderna.

Det är sängdags, och i morgon ska Lúa till fritids för första gången. Men hon är inte nervös, mest bara trött.

Familjen Alvarez Martínez

  • Mamma Gabriela Alvarez Roosvall, 44 år, projektledare för Mariestads kommuns projekt Språkvän. 
  • Pappa Carlos Martínez Agudiez, 36 år, läkare, Skaraborgs sjukhus Skövde. 
  • Storasyster Lúa, 6 år. 
  • Lillebror Oli, 4 år. 

Läs fler personliga berättelser

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.