Nobelpris av betydelse för cancerforskning

Stort grattis till årets Nobelpristagare William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L Semenza. De belönas för att de har kartlagt hur celler känner av och kan anpassa sig till förändrade nivåer av syre.

Illustration av tre män.
2019 års Nobelpristagare i medicin är William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L Semenza.

– Det här är en mycket viktig upptäckt. Det råder ofta syrebrist inom en cancertumör och då behöver både cancerceller och friska celler anpassa sig till det. Det påverkar till exempel hur behandlingen fungerar, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Nobelpristagarnas upptäckter lade grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar enligt ett pressmeddelande från Nobelförsamlingen.

Utnyttjar syremaskineriet

En cancertumör som växer snabbt har stora behov av tillförsel av syre och näring. Alla vävnader får syre genom blodkärlen och cancerceller utnyttjar maskineriet som reglerar syre för att stimulera bildning av blodkärl. Det pågår mycket forskning för att utveckla nya läkemedel som kan blockera syreregleringen.

Läs mer om hur cancer utvecklas.

Vill du läsa mer om årets Nobelpris i medicin? Klicka här.

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.