Rosa Bandet-designen är min hyllning till mamma

Emma Örtlund mobbades och frystes ut för att hon var annorlunda. Några år senare gick hon på catwalken under New Yorks modevecka, utsågs till årets smålänning och hängde med prinsessan Madeleine. Årets designer av Cancerfondens rosa band vill hylla sin mamma som gick bort i cancer.

Emma Örtlund i tyllklänning och jeansjacka
Emma Örtlund från Glada Hudik-teatern har formgivit årets rosa band för Cancerfonden 

Samma år som livet lossnade på riktigt för Emma Örtlund tog livet slut för hennes mamma Solveig.

Efter en gymnasietid fylld av glåpord, mobbing, rädsla och tårar hade Emma, som har epilepsi och en intellektuell funktionsnedsättning, kommit i kontakt med Glada Hudik-teatern.

Den lilla teatergruppen – för utvecklingsstörda och normalstörda som de själva beskriver sig – skulle snart skicka henne rakt ut i glamourstratosfären hon alltid drömt om.

Emma Örtlund med sin mamma Solveig en julafton på 80-talet.
Emma Örtlund med mamma Solveig en julafton på 80-talet. Foto: Privat

"Mamma kommer aldrig mer bli bra"

Men 2015, under den första teaterresan till Portugal, berättade Emmas syster något för henne som hon redan anat.  

– Vi satt i den varma sanden på stranden och min syster sa att mamma aldrig mer kommer bli bra igen. Det var första gången jag verkligen förstod, för jag hoppades hela tiden att hon skulle bli frisk, berättar Emma.  

Några år tidigare hade Emma Örtlund kastats ner i ett bråddjup av sorg och ilskna känslor. Först var det gymnasieårens mobbing fyllda av glåpord som ekade genom huvudet på henne. Och knappt hade de ekona avtagit förrän hennes mamma 2011 berättade om sin cancer.  

"Jag var inte bara ledsen, jag var arg också"

– Det låter kanske konstigt, men jag var inte bara jätteledsen… jag var arg på mamma också. För att hon blivit sjuk och inte kunde ta hand om mig längre.

Rosa bandet

Var med och besegra cancer

Köp ditt rosa band här

Det var ett helvete att bo hemma när hon blev sjuk och vårdpersonalen kom och gick och jag klarade inte av alla främmande människor. Det kändes nästan som om det inte var min egen mamma längre.  

 "Jag försökte vara stark"

 Emma, som periodvis också kämpar med svår ångest och tvångssyndrom, flyttade till ett gruppboende i Gislaved med egen lägenhet.  

– Men jag mådde jättedåligt. Jag ville ta en dos med sömntabletter. Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.  

Under den här perioden klädde sig Emma i svart och mörkgrönt. Hon använde slokhatt. Hon tog till och med på sig kläder från 1960-talet. Hon gjorde det av sorg – och för att komma närmare sin mamma ursprung, hennes tonårstid.  

Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.  

Den som hört Emmas hyllade sommarprat i radion eller följt hennes resa i succéfilmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” – vet att sådana dramatiska avsteg från hennes normala klädstil är en stor grej.

Emma visar sina känslor med sin stil. Och hon älskar 1980-talets pastelliga färgskalor av turkos, rosa, mintgrönt och cerise.   

Emma Örtlund mot rosa bakgrund

– Åttiotalet hade allt! Frisyrerna, tv-serierna, kläderna, sminket. Tre av mina systrar var tonåringar då och jag minns hur jag avundsjukt såg dem framför sminkspeglarna med leggings och örhängen i full färd att sminka sig.  

"Det är nu det gäller, inte sen!"

2022, när Emma Örtlund fick frågan om hon ville designa årets rosa band för Cancerfonden, bestämde hon sig för att gå hela vägen med sådant som fyller henne med glädje.  

– Först tyckte jag det var jättesvårt… det här ska passa män, killar, kvinnor, tjejer och till och med barn. Jag kände så här… varför inte ta det färgglada 80-talet! Jag sa till pappa: ”Nu vet jag! Bandet ska vara bubbelgumsrosa och texten ska vara i neonlila eller mintgrön. Även neongult! Och tyget ska vara av sammet.  

– Det här är min hyllning till alla som kämpar, tillverkat av det vackraste som finns – 80-talets underbara färger!

Men när Emma fick förslaget att ta med ett litet hjärta i designen protesterade hon.

Cancerfondens Rosa Band 2022
Cancerfondens Rosa Band 2022 är designat av Emma Örtlund.

  – Jag älskar små hjärtan. Men där fick det vara stopp. Cancer är något ALLVARLIGT. Det ska stå NOW! Med stora bokstäver. Det är nu det gäller – inte sen! Det var därför jag valde att ha blixten och NOW! 

 ”Jag gör det för alla som drabbas” 

Den dag i slutet av maj 2015 när Emma Örtlunds mamma gick bort var familjen samlad vid hennes sida. Hon var alldeles gul och svag, förklarar Emma. Det var läkare och sjuksköterskor närvarande i barndomshemmet.  

– Jag minns att min syster Anna sa till mamma: ”Här är din yngsta dotter Emma som vill prata med dig.”  Emma hade funderat en stund på vad hon skulle säga. Hon tog sin mamma i handen. 

– Förlåt mig, sa hon, för alla de gånger jag varit dum och elak mot dig. Men mamma tittade på mig och sa: ”du har inte varit dum och elak mot mig Emma”. Det var så skönt att höra det innan hon dog.  Mamma fick ha med saker i sin bruna handväska till sitt nya liv. 

 "Hon fanns kvar i rummet"

– Vi sprutade Nina Ricci-parfym och satte på oss fina kläder. Pappa tog på sin vigselring. Vi satte fotografier intill henne på oss som små och vi tände ljus.

Det var alldeles stilla… och det betyder att hon fanns kvar där inne i rummet, det tror jag starkt på. 

Emmas mamma blev 65 år gammal.  

– Den här designen av rosa bandet gör jag för min mammas skull. Hon var bara 65 år, det var för ungt, hon skulle inte dö då. Jag hade en kompis som dog i leukemi, jag gör det för honom med. Vi jobbade ihop och var vänner. Och jag gör det för alla andra som drabbas.

– Ingen förtjänar att få cancer, vare sig man är dum och elak eller världens snällaste. 

Drömmen gick i kras

I grundskolan hade Emma Örtlund gått i en vanlig klass hemma i Reftele i Småland, med stöd av en elevassistent. Hon var en glad tjej som redan då älskade mode och gärna testade olika frisyrer.

Hon såg fram emot att få börja gymnasiet i Gislaved. Men drömmen om gymnasiet gick i kras och förvandlades till helvetesår.  

Mamma hann se Emmas dröm uppfyllas

Innan Emmas mamma gick bort hann hon ändå se sin dotters första steg mot en annan dröm, när hon var med i tv-programmet Vardagspuls.  

– Mamma var så stolt över det och över att jag kom med i Glada Hudik-teatern.  

Men åren efter mamma Solveigs bortgång vändes allt upp och ner på bästa tänkbara sätt för Emma Örtlund. 2019 var hon modell på New Yorks modevecka, tillsammans med fyra andra modeller från Glada Hudik-teatern.

I början av 2020 släpptes succéfilmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York”, om vägen till modeveckan i New York, och senare under året var hon hyllad sommarpratare i Sveriges Radio P1. Dessutom blev hon utsedd till Årets smålänning. 

Framtiden ser ljus ut

En ny film ska spelas in under våren och ännu en Catwalk ska arrangeras, den här gången i Globen. Dessutom skriver hon på ett manus om sitt liv och diskuterar samarbeten med en stor klädkedja om designsamarbeten.  

Och allt detta gör hon trots tvångssyndromen som alltid finns med, som en parameter att ta hänsyn till.  

Emmas pappa Kjell Örtlund finns ofta med vid hennes sida för att stötta och supporta, liksom Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson. 

– Jag ringer Pär med mina idéer. Då säger han till mig att ta en sak i taget och försöka fokusera på det jag håller på med för tillfället. Det är bra.  

Designen till årets rosa band är i alla fall färdigt och det gör Emma Örtlund stolt. 

– Det här är min hyllning till alla som kämpar, tillverkat av det vackraste som finns – 80-talets underbara färger! Jag hoppas att jättemånga vill köpa bandet så att cancer kan besegras snabbare. 

Fakta

  • Namn: Emma Örtlund
  • Ålder: 34 år
  • Bor: Servicebostad med egen lägenhet i Värnamo
  • Familj: Pappa och fem systrar
  • Intressen: 80-talet, shoppa på loppisar och kompisar.
  • Bok: Tvillingarna, Kitty
  • Favoritgodis: Kolor och choklad
  • Bästa filmen: "Häftigt drag i plugget", "Girls just want to have fun" och "Susan var är du".

Vill du få information om vårt arbete för att besegra cancer?

E-post

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Cancerfondens integritetspolicy.