Bowlingstjärnan siktar på insamlingsrekord

I samband med SM-slutspelet i bowling skulle Sandra Andersson ha lyft sin insamling Bowlare bryr sig. Men på grund av coronaviruset är slutspelet inställt. Det hindrar henne inte från att ändå hoppas på stort engagemang. 

Sandra Andersson har precis kastat sitt bowlingklot
Bowlingen har betytt mycket för Sandra Andersson, speciellt när hennes pappa blev sjuk i cancer. Foto: Kim Power

– När min pappa blev friskförklarad bestämde jag mig för att starta en insamling hos Cancerfonden för att kunna bidra till forskningen så att fler familjer ska kunna få ett positivt besked, berättar Sandra Andersson, som är bowlingspelare på elitnivå.  

För fyra år sedan drabbades Sandras pappa av cancer i halsmandlarna. Det skakade om hela hennes värld. Allt som tidigare varit självklart var plötsligt inte det längre. Sandra minns känslan när hennes mamma berättade för henne och syskonen hur det låg till med deras pappa. Skulle han dö? 

Laget är som en familj 

Månader av tankar mellan hopp och förtvivlan följde. Hon började prioritera annorlunda och upptäckte vad som verkligen kändes viktigt i hennes liv. Sandra fick stöd både från familjen men också av bowlare från hela landet. De är som en familj förklarar hon. 

– Jag har träffat flera bowlare som har drabbats av cancer på ett eller annat sätt genom åren. När jag startade insamlingen Bowlare bryr sig fick jag en sådan otroligt fin respons och de har verkligen visat att de bryr sig. På riktigt.

Växte upp i bowlinghallen 

Intresset för bowling väcktes tidigt. Sandras föräldrar driver Ängelholms Bowling och har gjort det sedan hon föddes. Så det föll sig ganska naturligt för henne att börja spela. Redan som femåring deltog hon i sin första tävling och i dag är hon professionell bowlingspelare och första kvinnliga svensk som vunnit proffstouren i USA. 

– Det var en kort period som jag hängde i stallet och red men annars är det bowlingen som jag har lagt min tid på. Den har verkligen varit min räddning, speciellt när min pappa blev sjuk. 

Jag hoppas att jag kan få samma fina stöd som jag har fått tidigare år. 

I maj skulle SM-slutspelet i bowling ha ägt rum och i samband med det var planen att Sandra skulle lyfta sin insamling och uppmana folk att bidra till den. Men med anledning av den rådande situationen med coronaviruset har svenska ligan i bowling beslutat att det inte blir något slutspel. Vilket betyder att säsongen är över. Sandra har däremot bestämt sig för att lyfta insamlingen i alla fall. 

– Jag hoppas att jag kan få samma fina stöd som jag har fått tidigare år, även om jag förstår att det kommer bli svårare nu. Men jag ska göra allt jag kan och har siktet inställt på rekord – 150 000 kronor, säger Sandra. 

Vill du bidra till Sandras insamling?

Sedan starten har insamlingen Bowlare bryr sig samlat in fantastiska 300 000 kronor till svensk cancerforskning. Var med och bidra du också!

Bidra här