Sköldkörtelcancer blir allt vanligare i Sverige, och varje år får mellan 600-700 svenskar denna diagnos. De flesta patienter behandlas med kirurgi, och många patienter erhåller därefter radioaktivt jod. Det finns olika former av sköldkörtelcancer och prognosen är för det mesta mycket god. En undergrupp patienter drabbas dock av återfall och fjärrspridning - och här saknas i vissa fall effektiv behandling. Vi känner idag till ett antal genetiska och mikroskopiska riskfaktorer som kopplas till sämre prognos, men vi vet inte exakt vad det är som gör att dessa molekylära avvikelser leder till allvarlig sjukdom. Detta problem vill vi överbrygga.
I projektet så kommer en rad olika undergrupper av sköldkörtelcancer att studeras i detalj med avseende på molekylära mönster för att möjliggöra förbättrad diagnostik, prognostik och behandling. Vi kommer att analysera sköldkörteltumörer från patienter som opererats på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, där vi i samband med utförd operation sparar vävnad om patienten dessförinnan gett sitt tillstånd till detta.
Vi vill identifiera proteinmönster i sköldkörtelcancer med etablerade högrisk-mutationer, dvs tumörer med ökad risk för återfall och spridning. Dessa protein kommer därefter att kartläggas för att försöka utveckla markörer för prognostisering i klinisk rutin, och protein med tydlig koppling till befintlig, skräddarsydd behandling kommer att studeras i detalj. Därtill vill vi kartlägga helt nya genmutationer med oklar funktion, för att utvärdera hur dessa påverkar tumörens tillväxt. Slutligen hoppas vi kunna identifiera molekyler som ansvarar för att cancercellerna invaderar vävnaden, med målet att utveckla markörer som skvallrar om spridning.